Nyheter

Reportage

Euro-NCAP:s topplista

Volvo V60 fick bra betyg i samtliga moment och högsta resultatet för säkerhetssystemen som City Safety.

Euro-NCAP har publicerat sin lista över säkraste bilarna i varje klass 2011. En lista som innehåller fem bilar som finns miljöklassade i Sverige. Både Volvo V60 och Mercedes B-klass får extra plus för sina säkerhetssystem som hjälper föraren att undvika en olycka.

Euro-NCAP har jobbat länge med att testa bilars säkerhet och testerna har utvecklats till att bli mer allsidiga och därmed ge en så bra bild som möjligt av hur ett fordon kan skydda sina passagerare men också oskyddade trafikanter i en olycka med fotgängare.

Bäst genomslag har testerna där bilar krockas mot en barriär fått och det mycket välförtjänt. De flesta allvarliga olyckor går till så att bilen körs med fronten före in i ett hårt föremål som en byggnad, ett träd eller en annan bil. Bilarna krockas också i sidled mot en barriär och mot en stolpe. Dessutom testas nackskyddens effektivitet när det gäller att skydda mot whiplash-skador.

Ett viktigt moment är testen av barnskyddet. Där testas hur bra ett barn skyddas när det sitter i en barnstol och där värderas också tydligheten och användarvänligheten när det gäller att stänga av krockkudden på passagerarplatsen fram.

Slutligen testas också frontens egenskaper när det gäller att skydda en eventuellt påkörd fotgängare.

Det som saknas är en test av takstolparnas förmåga att bära upp bilens vikt om den voltar eller vid en viltolycka.

Rent generellt ska man välja en så säker bil som möjligt. Det är aldrig en nackdel att bilen har hög säkerhet och det kan komma lägen där man måste köra med barn i bilen även om man inte tänkt skaffa barn.

Euro-NCAP:s lista:

Bästa lilla fyrhjulsdrivna bil: Audi Q3 (finns inte som miljöbil)

Bästa Supermini: Chevrolet Aveo

Bästa kompakta familjebil: Ford Focus

Bästa kompakta MPV: Mercedes B-klass

Bästa stora familjebil: Volvo V60

Jeep Compass blev en besvikelse med endast två stjärnor. Dåligt skydd för fotgängare och dåligt whiplash-skydd utmärkte bilen.