Nyheter

Reportage

Eldrivna Fuso och gasdrivna Econic

 14C750_05

  Mercedes-Benz ställer ut  nya Econic M 936 G med en motor för fordonsgas och nya eldrivna Fuso E-Cell på lastbilsmässan i Hannover i september. 

Motorn i gasdrivna Econic är baserad på en 7,7 liters turbodiesel ur BlueEfficiency Power generationen. Den ger 301 hk och har ett vrid på 1200 Nm i gasversion. Körs den på naturgas, ett fossilt bränsle, så minskas CO2-utsläppet med 22 procent och partikelutsläppet elimineras så gott som totalt liksom utsläppet av kväveoxider. Ljudnivån är också lägre än motsvarande dieselmotor.
Allra tystast och renast är dock Fuso E-cell. En eldriven lastbil för närdistribution. Den har en räckvidd på 10 mil, lastkapacitet på 3 ton, totalvikt på 6 ton och motorn ger 150 hk. Bilen finn också i en hybridversion där man sparar upp till 23% bränsle och i en ny dieselversion för Euro 6. Totalvikten är där höjd till 8,55 ton. Dessutom finns den med fyrhjulsdrivning i kombination med dieselmotorn.