Nyheter

Reportage

Audi kör pilotprojekt med carsharing i Stockholm

Audi Unite 4

Bilpooler är ett smart sätt att minska trängseln i storstäderna. Med modern it-teknik blir det lätt att organisera bilpoolerna och dess användare kan snabbt hitta en bil, boka den, använda den och betala för den med hjälp av sin smarta mobiltelefon. Nu satsar Audi på ett pilotprojekt med en bilpoolsliknande lösning där flera familjer delar på samma bil. Projektet rullar nu igång i Stockholm.

Audi Unite 2

Den som går med i Audi unite väljer upp till fyra personer att dela en egen utvald Audi med. Det kan vara vänner, kollegor eller grannar. Med hjälp av en smartphone-app kan gruppen lätt boka bilen och en så kallad Audi unite beacon, ett elektroniskt ID, gör det lätt att se vem som för tillfället kör bilen och underlag till att fördela kostnader.

– Med Audi unite lanserar vi en ny generation mobilitetstjänster som är skräddarsydda för en ny generation kunder i städerna. Vi erbjuder dem den absolut mest flexibla tillgången till en bil med verklig premiumkänsla, säger Luca de Meo, försäljning- och marknadsdirektör Audi AG.

Audi Unite 3

I Audi unite finns ett brett modellprogram att välja mellan; från A1 till A8, inklusive Q, RS, och R8. Dessutom ingår A3 Sportback, som laddhybriden e-tron och gasdrivna g-tron – miljöbilar med det allra senaste inom drivteknik. Audi unite gör det alltså möjligt att välja den bil som passar behoven bäst. I avtalet, som löper på 12 eller 24 månader, ingår ett avancerat system för att identifiera förare och bil, automatisk fakturering, en biltvätt per månad, helförsäkring, service och skifte mellan sommar- och vinterdäck.

Audi Unite 1

Med Audi unite följer en app som blir en del av den digitala vardagen i gruppen. Med appen kan man reservera bilen, se var den befinner sig och kontrollera bränsle, allt direkt från mobiltelefonen. Audi har också specialutbildat personal som blir navet för allt som har med Audi unite att göra, till exempel bilunderhåll, försäkringsfrågor och support för appen. Är man intresserad av Audi unite men kanske har svårt att själv hitta deltagare till en egen bilgrupp, erbjuder Audi unite en tjänst för att matcha ihop deltagare till andelsbilen.

Grunden till Audi unite lades 2013 av ett team av experter från Audi och designerduon Clemens Weisshaar och Reed Kram med designkontor i Stockholm. De startade ett pilotprojekt för att utveckla banbrytande mobilitetstjänster, ett premiumalternativ till de traditionella bilpoolerna.

– Audi kontaktade oss för att förverkliga ett helt nytt koncept för micro-delning. Tillsammans satte vi igång att förändra bilden av den traditionella bilpoolen och ta ytterligare ett steg, säger Reed Kram. Som första stad att omsätta detta i valde vi Stockholm eftersom staden ligger i topp i EU:s innovationsranking. Viljan och kulturen att dela på resurser hos invånarna gör Stockholm till en bra plats för nya idéer inom mobilitetområdet.

Marco Schubert, nytillträdd chef för Audi Sverige ser positivt på möjligheterna med Audi unite: