Nyheter

Reportage

Citroën och Peugeot (PSA) bäst på att hålla nere utsläppen

Citroën C1 en liten energieffektiv stadsbil som hjälper PSA koncernen att bli bäst i Europa på låga CO2-utsläpp.

Citroën C1 en liten energieffektiv stadsbil som hjälper PSA koncernen att bli bäst i Europa på låga CO2-utsläpp.

Vid utgången av  2014 har PSA Peugeot Citroën åter intagit ledarpositionen i Europa vad gäller låga utsläpp av CO2. Genomsnittet för de personbilar, som koncernen sålt inom Europa, är nere på 110,3 g* COper km (enligt data från AAA), vilket kan jämföras med genomsnittet för marknaden som är 123,7 g. Det betyder att PSA Peugeot Citroën-koncernen minskat sitt genomsnittliga CO2-utstläpp i Europa med drygt 30 g jämfört med år 2008. 
En tydlig marginal gentemot branschen och en avgörande minskning med andra ord.  PSA:s siffror visar att det går att minska utsläppen.
Nya Peugeot 108 bjuder på hög energieffektivitet i en bil som samtidigt erbjuder en hel del kul designlösningar.

Nya Peugeot 108 bjuder på hög energieffektivitet i en bil som samtidigt erbjuder en hel del kul designlösningar.

 Över hälften av koncernens investeringar i forskning och utveckling går till utveckling av nya teknologier, som kan göra koncernens bilar ännu mindre miljöpåverkande. Det gäller bland annat den downsizing av bensinmotorer som den 3-cylindriga bensinmotorn PureTech motor är uttryck för, samt den nya generationen BlueHDi dieselmotorer. Som exempel kan nämnas Citroën C4 Cactus och DS 3 med BlueHDi 100 och Peugeot 308, som alla tre nu har den nya motorversionen 1.2 liter PureTech med 130 hk. 

  

Citroën Cactus är ett spännande lättviktsbygge med låg förbrukning trots stora utrymmen i bilen.

Citroën Cactus är ett spännande lättviktsbygge med låg förbrukning trots stora utrymmen i bilen.

Därutöver tillkommer insatser för att reducera bilarnas vikt och att förbättra deras aerodynamik. Den nye Citroën C4 Picasso och Peugeot 308 är båda byggda på den nya plattformen EMP2 och väger drygt 140 kg mindre än den föregående generationen, och vikten i C4 Cactus är 200 kg lägre än vikten på tidigare modeller av samma storlek.  
 
Intressant är att notera att utsläppen av CO2 var endast 100 g för 30 % av de bilar som koncernen sålde i Europa under 2014.