Nyheter

Reportage

Toyota ökar produktionstakten för bränslecellsbilen Mirai

w2016_Toyota_Mirai_055Toyota fick många att ändra sina förutsägelser om framtidens mobilitet när de presenterade sin bränslecells-bil till ett oväntat lågt pris för snart ett år sedan. Nu säger Toyota att man kommer att öka produktionen av bilen som fick namnet Mirai när den började säljas i Japan den 15 december 2014. Planen är att öka produktion från 700 bilar år 2015 till cirka 2 000 bilar år 2016, för att ta steget till cirka 3 000 bilar år 2017.

Med tanke på de drygt 1 500 kundorder som tecknades redan under den första månaden i Japan, samt de kommande lanseringarna i Europa och USA senare i år justeras nu produktionsvolymen för att spegla marknadens efterfrågan.

Toyota går ut med att produktionsökningen av Mirai kommer fördelas mellan Japan, USA och Europa baserat på utvecklingen av vätgasinfrastruktur, energipolitik, eventuella subventioner, konsumenternas efterfrågan, miljöregler och andra faktorer. En fin vink till politikerna att de får börja satsa på vätgasproduktion och tankställen för vätgasbilar om de vill att deras länder ska vara med på tåget. På tal om det så är ju tågen miljövänliga och vätgasbilen Mirai tar personbilarna till samma nivå av låga utsläpp och förnybara drivmedel

Toyota sålde 10.23 miljoner bilar 2014 och säljs i över än 170 länder. Totalt sedan starten 1936 har Toyota tillverkat över 200 miljoner bilar. Samtliga 65 fabriker runt om i världen, liksom Toyota Sweden, är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Sedan Toyota Prius kom som första masstillverkade hybrid 1997 har Toyota tillverkat över 7 miljoner hybrider. Toyota har 29 hybridmodeller i produktion. I december 2014 introducerade Toyota bränslecellsmodellen Mirai. Alla Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989. I Sverige säljs sex Lexus-modeller, samtliga med hybridteknik.