Nyheter

Reportage

Hyundai folkbildar med vätgaspod

wHyundai ix35

Hyundai har lanserat sin nya podcast Vätgaspodden. Syftet är att göra Sveriges första podcast om vätgas för att öka kunskapen hos beslutsfattare och att bemöta myter som finns. Hyundai räknar med att 2015 blir året då bränslecellsbilar, tankade med vätgas, tar sig in på den svenska marknaden.

Hyundai var först i världen med att ha en serietillverkad bränslecellsbil som drivs av vätgas på marknaden. och har från och med i år rustat upp för masstillverkning i sin fabrik i Sydkorea. Hyundai introducerade nyligen bilarna på den svenska marknaden och bilen kostar idag 629 000 SEK. En dramatisk prissänkning i spåren efter Toyotas lansering av Mirai i Japan där den fick ett oväntat lågt pris. Betydligt fler bilmärken än Hyundai är på väg att följa efter in på den svenska marknaden. Inom det närmaste året kommer både Toyota och Honda att lansera sina bränslecellsbilar, och flera av de andra stora bilmärkena kommer med sina vätgasbilar inom några år.

För att öka kunskapen om vätgasen som energibärare och för att berätta mer om vätgasens fördelar för bilindustrin och samhället i stort, har Hyundai producerat en tio avsnitt lång podcastserie, Vätgaspodden. Programledaren Mattias Goldmann intervjuar forskare, tekniker, internationella politiker och andra experter på vätgas om nutida och framtida användningsområden för vätgas och bränsleceller, där den gemensamma nämnaren är strävan efter att reducera koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

Erik Lindham är PR- och informationschef på Hyundai i Sverige och säger:

Hyundai har länge arbetat med vätgas och bränsleceller. Såväl bilindustrin som samhället i stort kan göra enorma miljövinster genom att använda vätgas och bränsleceller som kraftkällor. Vi ser dock att kunskapen om vätgas är ganska låg, i synnerhet hos svenska beslutfattare. Podcasten ska därför ge en bred bild av vad vätgas kan användas till, och vi hoppas också på att kunna ta död på gamla myter som finns om vätgas.”

Vätgaspodden finns tillgänglig på Hyundais hemsida www.hyundai.se/vatgas, via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/vatgaspodden/id987373994?l=eneller Soundcloud: https://soundcloud.com/v-tgaspodden