Nyheter

Reportage

Hilde Wahl, St1:s nya vd, tror på etanolen

Hilde Wahl har utsetts till ny vd för drivmedels- och energiföretaget St1 i Sverige och Norge, efter Jonas Sidenå som nu går i pension. Hilde Wahl har en bakgrund som CFO för alla St1 ägda företag i Sverige och Norge, och har tidigare haft ledande positioner på Fortum och Norsk Hydro i Sverige samt på Esso i Norge.
 
 Jonas Sidenå blev känd som ”bensinbolagsdirektören som vill avskaffa bensinen”.  Hilde Wahl ser också detta som en av hennes allra viktigaste uppgifter.  Närproducerad etisk etanol är en verklighet redan i dag, bland annat från den nyinvigda etanolfabriken på St1s raffinaderi i Göteborg. Där tillverkas etanol med mer än 90% lägre miljöpåverkan än vanlig bensin.
 
– Etanol är i allra högsta grad en del av vår framtid. Det är världens största biodrivmedel, säger Hilde Wahl. Etanol kan tillverkas av restprodukter från industri, sågverk och skogsindustrier, och den konkurrerar inte alls med mat som många tror. Den kommer att bli en viktig del i den energimix Sverige och världen behöver för att bli bioberoende och lämna de fossila drivmedlen helt.
 
 – Med långsiktiga och blocköverskridande politiska beslut kan etanolen också bli en ny svensk basindustri som kan ge tiotusentals nya jobb, fortsätter hon. Råvarorna finns. Tekniken finns. Investeringsviljan finns. Arbetskraft och infrastruktur finns. Alla inblandade industrier väntar otåligt på tydliga framtidsinriktade regler. Det gäller hela energibranschen, det gäller fordonstillverkarna, det gäller de industrier som gärna ser att deras restprodukter tas om hand som värdefull råvara.
 
Hilde Wahl tillträdde som VD 1 juni. Samtidigt lämnade Jonas Sidenå tjänsten för att gå i en välförtjänt pension. Han hälsar dock att han kommer att följa St1s arbete mot en fossilfri fordonsflotta med lika stort intresse och engagemang som tidigare.