Nyheter

Reportage

Volkswagen lovar 20 nya laddbara fordon till 2020

Porsches vd kliver ur den nya Porsche Mission e vid förhandsvisningen i Frankfurt. Bilen är eldriven når 50 mil och 250 km/t. Den har ett tydligt design-arv från 911-serien.

Porsches vd kliver ur den nya Porsche Mission e vid förhandsvisningen i Frankfurt. Bilen är eldriven når 50 mil och 250 km/t. Den har ett tydligt design-arv från 911-serien.

”Nu kan vi erbjuda fordonen som behövs för en framtida hållbar personlig mobilitet och det utan att kunden behöver göra några uppoffringar gentemot dagens mobilitet. Nu är det upp till politikerna att ta de beslut som behövs för att snabbt gå i rätt riktning.” Så uttryckte Volkswagen-gruppens styrelseordförande Martin Winterkorna sig efter att koncernen visat upp sina nyheter under den sedvanliga smygtitten för ett antal journalister kvällen innan Frankfurt-mässan öppnar sina portar idag.

Han lovade 20 nya bilmodeller byggda på vad man kallar e-mobility, någon form av eldrift, till år 2020.

Audis koncept på en elbil med batterier som räcker 50 mil är fyrhjulsdriven och rymmer en mängd ny teknik under skalet. Den är en höjd kombi med lätt offroadstuk som Audi Allroad.

Audis koncept på en elbil med batterier som räcker 50 mil är fyrhjulsdriven och rymmer en mängd ny teknik under skalet. Den är en höjd kombi med lätt offroadstuk som Audi Allroad.

De nyheter som visades upp av Volkswagen-gruppen var en eldriven Audi på Allroad-konceptet. Bilen visades som en konceptbil med en futuristisk interiör, kameror och en bildskärm på insidorna av dörrarna istället för yttre backspeglar. Den är en höjd kombi med fyrhjulsdrivning och 50 mils räckvidd med den el som lagras i batterierna.

Volkswagen visade en Tiguan med laddhybridteknik. Fem mil på el och resten med förbränningsmotorn. Ytterligare en bil i Volkswagens GTE-linje där laddhybridtekniken både ger bättre prestanda och lägre förbrukning, samt möjlighet till körning på enbart el i områden där det krävs. Nytt för Tiguan GTE är solceller på taket för laddning av batterier och elförsörjning när bilen står stilla. Tiguan GTE ingår i linjen med helt nya Tiguan som har premiär i Frankfurt.

Heinz-Jabob Neusser är ansvarig för den tekniska urtvecklingen på Volkswagen personbilar. Han kunde nu presentera helt nya Tiguan-linjen med en laddhybrid, Tiguan GTE.

Heinz-Jabob Neusser är ansvarig för den tekniska urtvecklingen på Volkswagen personbilar. Han kunde nu presentera helt nya Tiguan-linjen med en laddhybrid, Tiguan GTE.

Volkswagen visade också sina tankar om en framtid med automatisk parkering i p-hus där bilarna laddas induktivt, det vill säga trådlöst, medan bilägaren tar tåget eller tunnelbanan, eller flyget till sin destination. Här ser man möjligheter att snabbt minska buller och luftföroreningar i världens stora städer genom att kanalisera bilarna till p-hus som är placerade så att det är lätt att byta transportsätt. En parallell till Boschs ”active parking lot management”.

Så slutligen godbiten i Volkswagen-gruppens presentation. Everlasting Porsche 911. Gamlingen som överlevde både 928, 924 och 968, visades med elmotor, fyrhjulsdrivning, 600 hk och prestanda som motsvarar klassiska 911. Den har en räckvidd på 50 mil på enbart el och kan snabbladdas på 15 minuter. Den klara 0-100 km/t på under 3,5 sekunder, 0-200 km/t under 12 sekunder och toppar över 250 km/t. Den heter Porsche Mission e.

Den som vill ha förbränningsmotor kan naturligtvis även i år se fram emot nya versioner av 911 med nya förbränningsmotorer för mer ”fahrkultur” som tyskarna säger. Vill man ha världens snabbaste och starkaste stadsjeep så har Bentley, också en del av Volkswagen-gruppen, tagit fram en sådan med 12 cylindrig förbränningsmotor på 600 hk. Vill man susa fram så nära asfalten som möjligt så kanske en Lamborghini eller en Bugatti kan vara ett alternativ. Här talar vi extrema bensinmotorer och topphastigheter över 300 km/t.

Någon elbil med bränsleceller som producerar el av vätgas visades inte och talades inte om.

Det är bara för politikerna att ta kloka beslut för att leda oss in i ett hållbart samhälle.