Nyheter

Reportage

Fyrhjulsdriven hybrid från Toyota

Royota RAV 4

Toyota jobbar vidare på den inslagna vägen med bensindrivna hybrider. Nu introduceras RAV4 som fullhybrid, med en riktigt låg bensinförbrukning på endast 4,9 liter/100 km och ett CO2-utsläpp på låga 115 g/km.

När Toyota för 20 år sedan introducerade den första generationen av RAV4 var det även starten för en helt ny biltyp. Tidigare hade fyrhjulsdrivna bilar varit stora, tunga och byggda på en ramkonstruktion. RAV4 var tidigt ute med kompakta yttermått, självbärande kaross och drivning på alla fyra hjulen. Sedan den första generationen lanserades 1994 har över 6 miljoner RAV4 sålts världen över, varav 1,5 miljoner till europeiska kunder. Under tiden har bilen utvecklats över fyra genera­tioner, från den första lilla tredörrarsmodellen till dagens mer mogna kompakt-SUV. Nu kommer RAV4 i ett av många efterfrågat fullhybridutförande. Parallellt med detta drev Toyota på utvecklingen av hybridbilar och har sedan dess breddat utbudet av bensin/el-hybrider med Prius-modellen som flaggskepp.

RAV4_Hybrid_16_Sept2015

Den nya RAV4-modellen har, förutom fördelarna med Toyotas fullhybridteknik, även ökad komfort och körglädje, en tystare kupé, ett mer dynamiskt yttre och högre upplevd detaljkvalitet.

Hybriddrivlinan i RAV4 Hybrid består av en kraftfull elmotor och en 2,5 liters Atkinson bensin­motor kopplade till en steglös automatisk växellåda. Den sammanlagda system­effekten är 197 hästkrafter, vilket ger en acceleration 0-100 km/tim på 8,7 sekunder. Det finns fyra körlägen – från ren, helt utsläppsfri eldrift till ett prestandaläge. Automatlådan kan också växlas manuellt.

Trots sin relativa storlek har RAV4 Hybrid den lägsta bränsleförbrukningen i sitt segment: 4,9 liter/100 km och ett CO2-utsläpp på endast 115 g/km. Vid inbromsningar fungerar elmotorn som generator. Den återvunna rörelseenergin lagras som elenergi i bilens kraftfulla hybrid­batteri. Som fullhybrid är RAV4 konstruerad för att i så stor utsträckning som möjligt eliminera behovet av att använda förbränningsmotorn. Toyotas egna mätningar visar att en fullhybrid kan köras över hälften av körsträckan i stadstrafik med avstängd förbränningsmotor.

RAV4 Hybrid är fyrhjulsdriven, utrustad med en andra elmotor vid bakaxeln. Detta ger bilen en dragvikt på 1 650 kg.

I samband med lanseringen av hybridversionen uppgraderas RAV4 både utseendemässigt och tekniskt. Bland annat har fronten en mer kraftfull tolkning av Toyotas formspråk Keen Look och Under Priority. Karossen har också blivit mer vridstyv och hjulupphängningen förfinats. Stor omsorg har också lagts vid att ytterligare sänka ljudnivån inne i kupén, med bland annat mer omfattande ljudisolering.

Interiört har den upplevda materialkvaliteten höjts över lag med en delvis omgjord instrumentpanel, som nu har en 7 tum stor färgbildskärm i mittkonsolen. Framför föraren finns också en 4,2-tums multiinformationsskärm.

Som standard är RAV4 Hybrid utrustad med säkerhetssystemet Toyota Safety Sense, med aktivt krockskydd som känner av både bilar och fotgängare, körfilsvarnare, automatiskt helljus och vägskyltsigenkänning.

Första gången på en volymmodell från Toyota finns också en Panoramic View Monitor, som gör det möjligt att se bilens närmaste omgivning i ett 360-graders, tredimensionellt fågel­perspektiv på instrumentpanelens stora färgbildskärm, något som underlättar vid både parkering och körning i låg fart.

RAV4_Hybrid_51_Sept2015

Toyota sålde 10,23 miljoner bilar 2014 och säljs i mer än 170 länder. Totalt sedan starten 1936 har Toyota tillverkat över 200 miljoner bilar. Samtliga 65 fabriker runt om i världen, liksom Toyota Sweden, är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Sedan Toyota Prius kom som första masstillverkade hybrid 1997 har Toyota tillverkat 8 miljoner hybrider. Toyota har 30 hybridmodeller i produktion. I december 2014 introducerade Toyota bränslecellsmodellen Mirai. Alla Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989. I Sverige säljs sex Lexus-modeller, samtliga med hybridteknik.