Nyheter

Reportage

Fyrhjusldriven och prisvärd miljöbil

wSN Suzuki SX4 11 151026

Suzuki har släppt sina Swift och S-Cross modeller med motor som kan köras på fordonsgas. Det betyder att man gasa på i skogen med rent miljösamvete. Bilarna konverteras till gasdrift av Konvegas i Växjö och Suzuki har valt att erbjuda ett brett program med gasdrivna bilar. Den billigaste fyrhjulsdrivna gasbilen är Swift i utrustningsnivå Comfort, lägsta utrustningsnivån, och den kostar 189.900 kronor.

wSN Suzuki SX4 4 151026

Den större modellen S-Cross finns med kombinationen fyrhjulsdrivning och gasdrift i de två högsta utrustningsnivåerna, Exclusive och Executive. Pris från 246.900 kronor. Då med manuell femstegad låda. En steglös automat erbjuds också som tillval för en merkostnad på 13.500 kronor. I kostnadskalkylen ska man också lägga in det faktum att bilarna är skattebefriade då de är klassade som miljöbilar och förmånsvärdet sänkt med 40% för tjänstebilsåkare.

wSN Suzuki SX4 7 151026

Vi tog en fyrhjulsdriven S-Cross smed manuell växellåda med oss ut på vår terrängslinga och kunde snabbt konstatera att drivlinan är kompetent med låsbar mittdifferential och ett enkelt körprogramsval med lägena auto, snow och sport. Skillnaden är gaspådraget och hur snabbt fyrhjulsdrivningen kopplas in vid hjulspinn. I praktiken känns bilen lite piggare i sport-läget, lite sävligare i snow-läget och den går något snålare i auto-läget då den i huvudsak är framhjulsdriven i det läget.

wSN Suzuki SX4 14 151026

Det som hindrade oss från de brantare backarna var avsaknaden av lågväxel i kombination med den lilla 1,6 liters motorn. Markfrigången hade gärna kunnat vara lite bättre.

Sammanfattningsvis är Suzukin mer att betrakta som en säker vinterbil än en terrängbil även om den får ner kraften bar i backen med låst mittdifferential och följsam hjulupphängning. Utrymmesmässigt är S-Cross markant rymligare än Swift och kan närmast jämföras med VW Polo. Gastuberna höjer lastgolvet 7,5 cm bak, vilket inte påverkar lastkapaciteten nämnvärtwSN Suzuki SX4 12 151026

wSN Suzuki SX4 13 151026

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA