Nyheter

Reportage

Försäljningen av elcyklar ökar dramatiskt

2-EB-21752

Bosch tror på en försäljnings-boom för elcyklar. Detta mot bakgrund av att efterfrågan på elcyklar, eller eBikes, vuxit snabbt under 2015. Mer än en halv miljon eBikes förväntas säljas i Tyskland under 2016. En drivkraft i denna tillväxtmarknad är systemtekniken bakom Boschs eBike.

– Vi uppnådde tvåsiffrig tillväxt igen, en högre takt än genomsnittet på marknaden, säger Claus Fleischer, chef för Bosch eBike Systems affärsenhet. Vi är helt övertygade om en snabb tillväxt de kommande åren. Potentialen är enorm. Vi räknar med att var tredje cykel som säljs i Centraleuropa snart är en eBike.

För många människor är eBike mer än bara ett sätt att ta sig från A till B.

– Elcykeln blir alltmer en livsstilsprodukt, fortsätter Fleischer. En titt i cykelaffärer visar på ett brett utbud från bekväma vardagliga modeller till sportiga eMountain och praktiska eCargo-cyklar. Idag är utbudet av eBikes stort och varierat. En trend som växer är sportigare eBikes som eldrivna mountainbikes.

2-EB-21751-e

 

Framgångsrik elektromobilitet på två hjul

 

Utvecklingen av elcyklar har också stor betydelse när det gäller trafikpolitiken.

– eBikes är inkörsport till en effektiv, utsläppsfri mobilitet, förklarar Fleischer. En utveckling som är oerhört positiv.

– Batteridrift hjälper eBikers att nå sina dagliga destinationer mer effektivt, mer ekonomiskt, och på ett ekologiskt mer hållbart sätt. De 2,1 miljoner cyklisterna på de tyska vägarna är ett bevis på hur livskraftiga detta koncept är.

Enligt de senaste beräkningarna från branschorganisationen ZIV1, har cirka 520.000 eBikes sålts över hela Tyskland år 2015. I Europa är eBike-försäljningen på väg att tredubblas till 2023, medan världs försäljningen väntas öka med cirka 27 procent under samma period tid (Risk Pulse Study 20.152).

 

Tillväxtmarknader, starkt fokus på Europa, Amerika och Asien

 

Bosch eBike Systems har satt som mål att sprida eBikes runt om i världen. Tanken väcktes som en start-up inom Boschkoncernen under 2009 och nu är Bosch eBike Systems världsledande inom premiumsegmentet.

– Det gör oss stolta. Det är också en stor motivation för framtida projekt. Vi finns representerade på den nordamerikanska marknaden och i Asien med våra kontor sedan 2014, förklarar Fleischer. Vi expanderar vår verksamhet konsekvent och fortsätter att utveckla komponenter och det övergripande systemet ytterligare.