Nyheter

Reportage

Bilen för jordens megastäder

af0544456ea369b2_800x800ar
På bilsalongen Auto China 2016, 25 april – 4 maj,  presenteras Audi connected mobility concept, en konceptbil baserad på Audi Q3 som skall ge ökad framkomlighet i megastäder med tät och reglerad trafik. Konceptet har utvecklats av Audi Research & Development i Peking och är skräddarsydd för marknader med hög urbaniseringstakt, likt den i Kina.

9e0dc101ece196e6_800x800ar
En eldriven multifunktionell longboard som mäter 1,05 meter är integrerad i den bakre stötfångaren för snabb åtkomst. Longboarden, som är designad i exklusiva material som kolfiber och aluminium, laddas automatiskt när den förvaras i bilen för att alltid vara redo vid behov. Konceptbilens infotainmentsystem är dessutom integrerad med förarens kalender i mobilen. 
Baserat på destination och planerad ankomsttid räknar systemet fram den snabbaste mixen av bil och longboard baserat på realtids trafikdata. Om det är snabbare med longboard kommer systemet att rekommendera en parkeringsplats i närheten så att föraren kan fortsätta pendla till målet med den eldrivna longboarden. Navigationsdatan synkroniseras då med appen ”Audi MMI connect” på förarens smartphone så att den kan fortsätta guida till slutdestinationen. 
8a8c38ae7d949c00_800x800ar
Longboarden har en batterikapacitet på mer än 12 km och en maxhastighet på 30 km/h och kan används i tre olika lägen. I “scooterläget” kan en ryggsäck fästas på styrstången och telefonen på det uppfällbara styret för att visa vägen. Hastigheten regleras då via fjärrkontrollen på handtaget. Med styret nedfällt i “sportläge” reglerar föraren hastigheten genom en fjärrkontroll i handen. I ett tredje läge fungerar boarden som transportlösning för bagage eller shoppingbagar. Med trådlös anslutning till en smartphone eller smart-watch, följer boarden då automatiskt sin ägare. 
Konceptbilen baseras på Audi Q3 som tillverkas lokalt i Kina och såldes i över 70.000 enheter 2015. På Auto China premiärvisas även en ny Audi Q3 för den kinesiska marknaden.
a9700f112c819751_800x800ar