Nyheter

Reportage

Elbilssatsning i Boden

Bodens kommun planerar en lokal infrastruktur för laddning av elbilar. Kommunen avser att ta fram en plan tillsammans med det lokala energibolaget BEAB. – Kommunen vill skapa förutsättningar för bättre miljö och minskade utsläpp. Det ska vara enkelt att välja elbil, kommenterar Catarina Ask, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Bodens kommun har undertecknat borgmästaravtalet – en överenskommelse mellan städer inom EU att kartlägga och åtgärda miljörisker. Boden tittar nu på trafikfrågorna.

– Det är ett stort område som påverkar hela infrastrukturen. Från trafikplanering till parkeringar och tillgång till fossilfria bränslen. För elbilar krävs tillgång till uttag för snabbladdning och det börjar vi titta på nu, säger kommunstyrelsens vice ordförande Catarina Ask.

Elbilar kan laddas i vanliga uttag, men det tar då lång tid. För snabbladdning krävs särskilda uttag med hög kapacitet. Då kan laddtiden närma sig den tid som en vanlig tankning tar.

– Laddtiden är en viktig faktor när det gäller elbilar. Ju enklare, desto fler kommer att välja elbil. Det gynnar miljön genom mindre utsläpp och det vill vi skapa förutsättningar för, kommenterar Catarina Ask.

Utredningen kommer att ske i ett samarbete mellan Bodens kommun och kommunens energibolag Bodens Energi.