Nyheter

Reportage

Nya Toyota Prius i laddhybridversion snart här

Toyota fortsätter att satsa på att vara ledande när det gäller låg förbrukning för bensindrivna bilar. Nya Prius laddhybrid är den första serietillverkade bilen som enligt körcykeln klarar sig med en liter bensin per 10 mil. Det är en siffra som fungerar om du har en pendlarväg på 5-7 mil till jobbet och kan ladda bilen där, annars åker förbrukningen upp men inte alls lika mycket som för andra laddhybrider.


Kort sagt så är nya Prius laddhybrid inte en bil man skrynklar asfalt med eller kör ikapp med grannen med. Däremot är den en av de modernaste bilarna vad gäller drivlinan och miljöegenskaperna samt en av de mest välbalanserade bilarna du kan köpa för under 400 000:-.
Vi var ett antal motorjournalister som fick tillfälle att köra bilen idag och igår. Det var sommarväglag och temperaturen mellan 8 och 16 grader, landsväg, motorväg och stadstrafik. Sammanlagt körde vi en sträcka på 18 mil och förbrukningen varierade mellan 2,4 och 3,6 liter per 10 mil för de som körde bilen. Sträckan kördes med full laddning från start och utan någon laddning längs vägen.

Det som skiljer nya laddhybriden ifrån den förra modellen är kort ett större batteripaket som ger 5 mils räckvidd, dryga fem mil enligt körcykeln, snabbare laddning med en 3,3 kW:s laddare i bilen och ett typ 2 ladduttag. Toppfarten på enbart el är numera 135 km/t, ny avancerad värmepump för effektivare värme i bilen utan att batterierna belastas, samt två elmotorer som i vissa fall kan samarbeta.

Nytt är också de riktigt bra LED-strålkastarna som bländar av enbart där det finns ett annat fordon inom ljuskäglan. Man har alltså helljus i hela ljuskäglan utom där det kan blända framförvarande och mötande.

Nytt är också ett instegspris på 377 900:-, ett pris på 390 900:- för den mer välutrustade Executive-modellen. Ett tak med solceller som laddar 5 kilometers körning under en dag, eller bidrar med 100 mil extra koldioxidfri körning under ett år.Förmånsvärdet för den mindre utrustade Active-modellen är 1 013:-.