Nyheter

Reportage

Nya VW e-Golf med ökad räckvidd

Volkswagen Golf är världens mest kompletta serie av bilar. Här finns allt från billigaste bensinversionen som kostar 199 900:- till prestandaversionen Golf R som utmanar Porschar på tyska Autobahn. Volkswagen har även fyra olika drivlinor för den miljömedvetne.Vi har kört nya e-Golf.

 

Volkswagen e-Golf är en ren elbil där energin lagras i batterier. Den är egentligen ingen större nyhet, men den har fått nya batterier som kan lagra mer energi och det betyder en längre räckvidd mellan laddningarna. Volkswagen anger en räckvidd på 30 mil enligt körcykeln, men för det krävs rätt temperatur, rätt körstil, uppvärmd bil från start och så vidare. Vi körde den i 20 gradig värme och följde trafikrytmen på både motorväg, i stadstrafik och på landsväg och den körningen pekade på en räckvidd på 20 mil i normal körning. Ett lyft jämfört med tidigare e-Golf och ett lyft som gör bilen betydligt mer användbar och behovet av laddning utanför hemmet betydligt mindre.

e-Golfen har länge varit en favorit bland elbilar för just körbarheten och för utrymmena i bilen. Volkswagens lösning där man kan styra både acceleration och motorbroms med gaspedalen gör bilen väldigt smidig. Mer acceleration får man genom att trampa ner gasen, inte helt oväntat, och motorbromsen ökar ju högre man släpper upp gaspedalen. I ett mittläge får man frihjul. E-Golfen kostar från 395 900:- och man kan räkna bort supermiljöbilspremien på 40 000:-.

Den vita Golfen finns också i en GTE-version med både elmotor och bensinmotor i ett hybridsystem. Den går de första 3-4 milen, 48 km enligt körcykeln, på enbart el, sedan går förbränningsmotorn in. Båda de vita Golfarna har fördelen av väldigt tyst körning så länge de går på el och en vridstark elmotor som gör stadskörningen riktigt effektiv tack vare att den är piggast i låga hastigheter. GTE-modellen får dra ett släp på 1,5 ton, det får inte e-Golf. GTE-modellen kostar från 379 900:- och man kan räkna bort en supermiljöbilspremie på 20 000:-.

Alla versionerna av VW Golf har bra förarstöd med autobroms, filhållare och så vidare, samt uppkoppling med både SOS-alarmering och verkstadsinformation samt en rad funktioner som Apple Carplay.