Nyheter

Reportage

Detta är nya Nissan Leaf

Nissan har idag haft världslansering på nya Leaf, världens mest sålda elbil. Sammanfattningsvis en mer strömlinjeformad bil med helt ny design, ökad batterikapacitet som ger 40 mils räckvidd enligt körcykeln. Det nya batteriet har en kapacitet på 40 kWh.

– Nissan Leaf är världens mest sålda elbil och vi kommer att vara kvar som marknadsledare med den nya versionen som paketeras ännu bättre, säger Daniele Schillaci, som är vice vd för Nissan globala ev-division

Nissan har valt att paketera nya Leaf som en helhetslösning med självkörande teknik där bilen kan följa framförvarande bil genom att ta hand om styrning, acceleration och inbromsning. Nissan har också insett att parkering är något som många kunder ser som en jobbig och oinspirerande del av själva körningen. Därför ingår automatisk parkering både längs vägen, i tvärställd parkeringsficka och i garage.

Hiroto Saikawa, vd för Nissan vid världspremiären i Tokyo.

Nissan jobbar också vidare med fjärrstyrning av laddning, temperering och andra funktioner över en app i mobilen samt den så viktiga integreringen med samhället. Det Nissan kallar Vehicle to grid och Vehicle to home, där bilens elsystem ansluts till nätet för styrd laddning och återladdning i form av elförsäljning när behovet är som störst och priset som högst på nätet. Den kan även ladda och återvalda mot hemmet med Nissans interface mot husets elsystem.

Gareth Dunsmore,Nissan Europas elbilsanvarige, om den nya bilen.

Ytterligare en viktig funktion i nya Nissan Leaf är e-pedal, en lösning som i stil med VW e-Golf gör att föraren styr både acceleration och inbromsning med gaspedalen. Bilen bromsas i takt med att pedalen lyfts från ett mittenläge.

 

Lite mer tekniska upplysningar om nya Nissan Leaf

Det kommer ett större batteri på 60 kW under senare delen av 2018. Det batteriet kommer att göra bilen tyngre.

Nya Leaf är förberedd för Chademos kommande snabbladdare på 150 kW. Den kommer att fungera med de nya snabbladdarna, men batteriet kan bara ta emot maximala 50 kW.

De räckviddssiffror vi fått vid presentationen är: 400 km (japansk standard), 378 km (NEDC) och 150 miles (amerikansk standard).

Motorns effekt är 110 kW (150 hk) och den har ett vridmoment på 320 Nm.

Bilen får en tjänstevikt på 1 535 kg, en längd på 4 480 mm, en bredd på 1 790 mm och höjden är 1 535 mm. Hjulbasen är 2 700 mm.

Laddtiderna är 16 timmar (vanligt 220 volt vägguttag 3kW), 8 tim (Wallbox 6,6 kW) och 40 minuter till 80 % med Chademo snabbladdare.

Toppfart: 144 km/t.

Hittills har Nissan sålt mer än 283 000 Nissan Leaf.

Bilar utrustade med navigation får också Apple CarPlay.

Om automatisk parkering: