Nyheter

Reportage

VW skapar bildelningstjänst med enbart elfordon

Eldrivna konceptbilen I.D

Volkswagen kommer att erbjuda en utsläppsfri bildelningstjänst med start i Tyskland år 2019. Den kommer endast att innehålla elbilar och lanseras via märkets nya kundplattform för mobilitetstjänster, We.

Utrullningen av We och dess mobilitetstjänster, i synnerhet inom bildelning, inleds i Tyskland under nästa år och ska utvidgas till större städer i Europa, Nordamerika och Asien redan år 2020. Detta meddelade Volkswagen under ett event i Berlin.

Nya Cityskater är en eldriven street-surfer för den sista biten fram.

− Vi är övertygade om att bildelningsmarknaden har potential. Därför går vi in i denna marknad med ett helhetskoncept som täcker alla behov av rörlighet från den korta resan som tar bara några minuter till den långa semesterresan. Dessa fordonsflottor för Vehicles-on-demand kommer helt och hållet att bestå av elbilar och kommer därför att ge nollutsläpp och en hållbar rörlighet. Det är ett smart sätt att lindra belastningen på stadsområden, förklarade Jürgen Stackmann, Volkswagens försäljnings- och marknadsdirektör.

Den eldrivna konceptskotern Streetmate kan köras både stående och sittande. Den väger 65 kg, har en topphastighet på 45 km/h och en räckvidd på upp till 35 km

Utöver bildelning kan We-plattformen också omfatta så kallade mikromobilitetslösningar. På Genèvesalongen i mars presenterade Volkswagen de smidiga och eldrivna fordonskoncepten I.D. Cityskater och I.D. Streetmate. Med dessa kortdistansfordon kör man inte bara omkring tyst utan också utsläppsfritt i stan.

Dessutom erbjuder We-plattformen bland annat en parkeringsapp och platsbaserade tjänster, utformade för att komplettera MOIA:s mobilitetslösningar. MOIA är Volkswagen-koncernens företag för mobilitetstjänster och fokuserar framförallt på bildelning och bilpooler.

We-plattformen förvaltas av UMI Urban Mobility International GmbH, Berlin, ett helägt dotterbolag till Volkswagen AG. UMI startade sitt arbete i år och består av ett team på cirka 30 personer.

− Våra kunder förväntar sig en miljövänlig fordonsflotta som tar dem till deras destination snabbt och till ett rimligt pris – och det är exakt det vi ska leverera, kommenterade Philip Reth, VD på UMI.