Nyheter

Reportage

Det börjar lossna för Flexiwaggon

Man kan frakta lastbilen eller trailern på järnväg, berättar föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet i ett pressmeddelande. Flexiwaggon är den svängbara järnvägsvagnen där chauffören kör av och på på sju minuter från varje bärig yta efter banan har varit på väg sedan år 2000. Nu står Flexiwaggon inför ett vinstgenombrott nästa år efter en nyemission på 15 miljoner kronor, med en första vagnbeställning och option på flera och en möjlig marknad i hela världen.

Vagnen är omkonstruerad och har en intressant boggie som möjliggör 160 kilometer i timmen. Frakten av en trailer kan ske för 45 kronor milen. Skulle lastbilen kört på väg hade det kostat det fyrdubbla, enligt öreningen Svenska Järnvägsfrämjandet. Förutom den längre tiden. Det blir god vinst för åkaren och bra avkastning för tågoperatören.