Nyheter

Reportage

Vätgasbussar i trafik i Portugal

Toyota meddelade igår att de har levererat och integrerat sin första bränslecellstack i den nya stadsbussen av CaetanoBus SA, H2.City Gold, som presenterades i en världspremiär på Busworld³ 2019 i Bryssel.

Detta är det första konkreta steget i ett samarbete som tillkännagavs i september 2018 av Toyotas europeiska dotterbolag, Toyota Motor Europe, och CaetanoBus SA, ett stort portugisiskt buss- och produktionsföretag, för att bygga stadsbussar med vätgasbränsleceller.

– Tack vare deras långvariga relation med Toyota, deras förståelse av marknadskraven och deras tekniska kapacitet var CaetanoBus den perfekta partnern för att starta utvecklingen av vår drivlineförsäljning i Europa. Jag ser fram emot att få den första marknadsåterkopplingen från detta initiativ och utvidgningen av vår leveransverksamhet av vätgasbränslecellsteknologi, säger Dr Johan van Zyl, TME VD och koncernchef CaetanoBus

Teamen på TME och CaetanoBusArbetet har arbetat sedan 2018 för att utveckla den nya vätgasbränslecellsbussen, ytterligare ett steg mot ett hållbart samhälle med transporter baserade på vätgas och bränslecellsteknik. Ingenjörernas har jobbat hårt med detta samtidigt som de visade den goda anpassningsförmågan hos Toyotas bränslecellsteknologi utöver Mirai personbil.

Bränslecellen ligger på bussens tak och är kopplad till 5 vätgasbehållare med en total kapacitet på 37,5 kg, vilket ger bussen en räckvidd på upp till 400 km. Den kan fyllas på med vätgastryck vid 350 bar på under 9 minuter, och dess enda utsläpp är vattenånga.

Detta ger stadsbussförare en nollutsläppslösning utan kompromisser i drift på grund av laddningstid eller hög belastnings. Testbussen kommer att drivas i olika europeiska städer under de kommande månaderna, före kommersialisering mitten av 2020.

– Vi har en långvarig relation med Toyota. Genom att framgångsrikt utöka vårt partnerskap till bränsleceller för vår nya stadsbuss i Europa kan vi både visa kompletterande lösningar och teknik som är i världsklass. Detta projekt gör det möjligt för städer att tänka om när det gäller framtida transporter, infrastruktur och förbättrad livskvalitet, säger José Ramos, president för Salvador Caetano Indústria.

I linje med sin vision om ett samhälle utan fossilberoende,  som framgår av miljöutmaningen från 2050, främjar Toyota tillämpningen av sin vätgasbränslecellsteknologi utöver personbilar, inklusive tunga lastbilar, små lastbilar, gaffeltruckar och bussar.