Nyheter

Reportage

Forskare och lobbyister gick in i väggen

Forskare och lobbyister förutsåg först spårtaxis, sedan handlade allt om kollektivtrafik och privatbilismen gavs skulden för klimatkrisen, energikrisen och trängseln liksom utarmningen av stadskärnorna. Forskare och lobbyister dömde ut privatbilar tyngre än 800 kg och fyrhjulsdrivning.

Nu står privatbilismen för den snabbaste övergången till hållbar mobilitet med eldrivning via batterier och vätgas, interiörer uppbyggda av återvunnet plastmaterial och vi har snart ståltillverkning med minimala CO2-utsläpp.

Kia introducerar idag en fyrhjulsdriven elbil med 580 hk. Nissan har precis lanserat en eldriven fyrhjulsdriven kompakt-SUV med 400 hk.

Det är dags att tänka om när det gäller morgondagens infrastruktur. Vi kan inte bygga eller tvinga bort privatbilismen.