Europas grönaste stad 1.2

Europas grönaste stad 1.2

En ny värld växer upp runt omkring oss. En värld där den personliga mobiliteten är fossiloberoende, eldriven och betydligt tystare än den vi är vana vid. En värld där man skapar framtidens gröna storstad baserad på biologiskt kunnande och förnybar teknik.

Jag har sett de här lösningarna i flera år. Det handlar om New York, Berlin, Singapore, Tokyo och andra megastäder. Nu senast är det Turin som sällar sig till de mänskliga och framtidssäkra storstäderna.

Det handlar om att bygga med hållbar teknik, det handlar om att bygga städer med grönytor och biologisk mångfald, det handlar om att bygga parker och växtlighet som ger syre åt staden, binder vatten vid översvämningar, renar luften från partiklar och erbjuder rekreationsområden i en levande stadskärna. Jag har skrivit om det i mer än tio år.

Europas grönaste stad (Växjö kallar sig fortfarande så) löper amok och går i rakt motsatt riktning. Här ska stadskärnan förtätas. Mer betong, asfalt och höghus i en stad som inte är en megastad och ligger i en del av världen där vi inte är trångbodda. Den personliga mobiliteten ska tryckas ut genom att tillgången till parkeringsplatser begränsas.

Den japanska framtidsstaden Woven City är ett off grid samhälle med egen förnybar energiproduktion baserad på vätgasbränsleceller. Husen byggs i trä och det handlar om måttligt höga hus med stora grönytor emellan. Transporterna bygger på samverkan mellan kollektivtrafik och personlig mobilitet samt intelligent närtransport, läs självkörande minibussar och lätta lastbilar.

I Turin byggs nu en stadsmiljö som kallas ”Sky Drive” på taket till Lingotto, en tidigare fabrik som presenterades som en av de första omvandlingarna av industriell arkeologi på 1990-talet. Här kommer det förflutna och framtiden att mötas och skapa ”Sky Drive”.

Projektet är utvecklat av ett team av specialister som leds av arkitekten Benedetto Camerana och täcker 27 000 kvadratmeter gångväg, uppfart och trädgårdar. De har hämtat sin inspiration från New Yorks High Line Park, den gröna ombyggnaden av den upphöjda järnvägslinjen i Big Apple som en gång transporterade varor från Chelsea till hjärtat av Manhattan. När den här trafiken upphörde på 1980-talet koloniserades järnvägslinjen tyst av naturen som återvann sin mark. Nu finns här koloniträdgårdar, caféer och träningsytor.

Arkitekten c, som var ansvarig för ”Sky Drive” med sitt Turinföretag, tänkte därför att skapa en högnivåpark med en mängd olika växtliv. Därmed är ”Sky Drive” redo att bli den högst hängande trädgården i Europa. Det 28 meter höga taket på en tidigare fabrik kommer att bli platsen för en grön lunga som sprids över mer än 6000 m2 där noggrant utvalda växter av högsta kvalitet med enormt naturvärde planteras för att återkolonisera den byggda miljön.

Ett system med miljövänliga tankar, som samlar vatten och fukt för att bevattna växterna, gör det möjligt att bygga en till synes spontan trädgård, en som passar perfekt in i omgivningen. Arrangemanget av grönska kommer också att förkroppsliga en av dess filosofier, med skapandet av olika temanområden beroende på närheten till blomsterbäddarna i konstgalleriet Pinacoteca Agnelli – som kommer att använda dem för roliga pedagogiska aktiviteter riktade till barn – eller till restaurangen som kommer att öppna på taket på en inomhusbana under den hängande trädgården. En trädgård som i sin tur kan användas som en urban köksträdgård för örter från lokala råvaror.

Det kan också vara ett grönt område för att berätta historien om staden och dess utveckling. ’Sky Drive’ syftar till att vara så mycket mer än en trädgård. Det kommer att vara ett projekt som ägnar sig åt grönska för att förklara New 500 och dess värld, miljöproblemen, och hur Fiat tacklar dem, samt det nya hållbara ansiktet för den regionala huvudstaden vid foten av Alperna. Men det är inte allt. Fjärde våningen i Pinacoteca Agnelli kommer också att vara värd för ”Casa 500”, ett museum med fokus på Fiats kultbils historia, i det förflutna, nuet och framtiden. För att ta reda på mer redan nu kan det virtuella museumet ’Virtual Casa 500’ nu besökas på https://www.fiat.com/casa-500-virtual-museum.

Tredörrars eldrivna Fiat 500 3+1

Länk till livsstilsbilars artikel om Fiat 500 3+1

Tillsammans med Vehicle-to-Grid-projektet, Fiats svar på Nissans V2G som stabiliserar elnätet genom att ladda tillbaka el från elbilar vid toppar i förbrukning ge, och LeasysGO! bildelningsinitiativ, kommer ”Sky Drive” att bidra till att göra Turin till den nya ”gröna lungan” i Italien. Och den gröna ambitionen är större än så. I december, även denna gången vid Lingotto, nära Eataly Torino, öppnar Green Pea som den första gröna detaljhandelsparken i världen med fokus på temat ’respekt’. Även detta skapat av Oscar Farinetti. Det handlar om 15 000 kvadratmeter över 5 våningar och målet är att förändra vårt förhållande till energi, rörelse, våra hem, kläder och fritid. Här blir hållbara produkter, skapade i harmoni med jorden, luft, vatten och människor, inte längre är en syssla utan istället ett nöje. Bottenvåningen – som kallas ”Life” – kommer att vara värd för FCA: s första återförsäljare av det framtida ”e-Village” och säljer bara hållbara el- och hybridbilar som New 500, som kommer att finnas i ”la Prima” ”Version. Byggnaden som rymmer Green Pea har konstruerats med hållbarhet i åtanke. Det handlar om geotermiska brunnar, solceller, solpaneler och komponenter för att samla vindkraft och återvinna kinetisk energi. Den öppnar i Lingotto, Turin den 8 december, med en stor internationell utvecklingsplan för de närmaste åren.

Några länkar till tidigare artiklar om gröna hållbara lösningar för den urbana miljön.

Vätgasbaserat samhälle med integrerade transportlösningar

Överlever bilismen och den fria rörligheten?

 

Hur bygger vi framtidens hållbara samhälle?

 

Bangkok möter klimatkrisen med grönytor