Ett eluttag för 400 volt gör att lastbilen kan ersätta en generator
Mercedes gör den eldrivna lastbilen till strömkälla

Ett eluttag för 400 volt gör att lastbilen kan ersätta en generator

Koppla upp lastbilen som strömkälla till bygget eller konserten. Mercedes introducerar en möjlighet att använda lastbilens batterier för att driva extern utrustning. Det hela kan beskrivas som att lastbilen blir en gigantisk powerbank och är en parallelle till personbilssidans V2L (Vehicle to load).
Mercedes-Benz Lastbilar drar nytta av fördelarna med eldrivna fordon genom att erbjuda extern strömförsörjning via det fabriksmonterade eluttaget CEE 400 Volt på eActros-lastbilar. Detta eliminerar behovet av att använda generatorer och breddar användningsområdena för ellastbilar markant.
Med det nya eluttaget erbjuder Mercedes-Benz lastbilar företag inom olika sektorer, såsom evenemangsproduktion, bärgning, belysning och byggindustri, möjligheten att dra nytta av kraften direkt från fordonet. Lösningen riktar sig till alla som behöver tillgång till kraft via ett standardiserat gränssnitt (CEE 400 V, 32 A-kontakt) och vill minska sina kostnader genom att eliminera behovet av externa generatorer.
CEE-uttag, eller "Commander of Electrical Engineering" uttag, är en klassisk kontakt som utformats för att möta kraven inom industrin och byggsektorn. Med sin robusta konstruktion och höga säkerhetsstandarder är CEE-uttaget idealiskt för användning på byggarbetsplatser och inom handeln. © Wlfa Distrelec Group AG. Källa: Elfa Distrelec
Eluttaget möjliggör strömförsörjning av elektriska tillämpningar genom att en växelriktare omvandlar högspänningens likström till växelström med en CEE-standard 400 V-kontakt.
Den nya lösningen är redan tillgänglig för försäljning och kommer att kunna kombineras med ett brett utbud av Mercedes-Benz elektriska lastbilar, inklusive eActros.
"Vår nya lösning med CEE 400V-standarduttag möjliggör strömförsörjning direkt på plats, vilket är särskilt värdefullt för evenemang där våra kunder kan undvika bullrande generatorer och utsläpp av avgaser. Med våra lastbilar kan till och med filminspelningar drivas helt i tystnad.", säger Philip Flygare, ansvarig för Försäljning och Marknad på Mercedes-Benz Lastbilar.