BENSIN
Bensin 95 och 98 oktan
Bensin är ett flytande drivmedel som framställs genom raffinering av råolja som pumpas upp ur berggrunden. Bensin används som fordonsbränsle i förbränningsmotorer och finns i Sverige i 95 respektive 98 oktan.
Oktantalet är en siffra på bensinens förmåga att motstå temperatur och tryck utan att självantändas. I en förbränningsmotor blir oktantalet också ett mått på bensinens verkningsgrad. Kemiskt består bensin av kolväten, så kallade alkaner.
Bensin som säljs i Sverige innehåller ett antal tillsatser för att motverka åldring (korrosion) av bensinen samt max 10 procent etanol i 95 oktanig bensin för att minska åtgången av råolja och utsläppen av fossil koldioxid. 98-oktanig bensin innehåller max 5 % etanol.
Klimatpåverkan: 83 g CO₂ekv/MJ eller 299 g CO₂ekv/kWh
För 2023 är det beräknade värdet utifrån ett livscykelperspektiv för bensin 299 g CO₂ekv/kWh, för EU:s fossila referensdrivmedel (bensin/diesel) är värdet 339 g CO₂ekv/kWh (1L bensin är ca 9kWh)
Motortyp: Förbränningsmotor typ Ottomotor och Wankelmotor
Klimatnytta: 7,8 %
Förnybar andel: max 10 %
HITTA TANKSTÄLLEN
Tanka Grönt är en kostnadsfri app för att hitta tankställen för alla slags bränslen, inklusive laddplatser. Se tankagront.se