VÄTGASFORDON

En vätgasbil, eller så kallad bränslecellsbil, är en elbil som tankas med vätgas istället för att laddas från elnätet. En bränslecell omvandlar vätgasen till el som driver en elmotor.

Bränslecellen i en vätgasbil har hög verkningsgrad vilket kompenserar för de energiförluster som uppstår i vätgasproduktionen.  En annan fördel är att vätgasfordon slipper den extra vikt som batterierna i en "vanlig" elbil gör.


Lång räckvidd

En bränslecellsbil kommer ungefär 60 mil på full tank, oavsett utetemperatur. Vätgasfordonets räckvidd bestäms av bränslecellernas effektivitet och den mängd vätgas som får plats i bilens tankar. Bränsleceller är energiomvandlare som förvandlar vätgasens kemiska energi till elektricitet. 

Branschen räknar med att räckvidden för nästa generations bränslecellsbilar (runt 2025) kommer att ha en räckvidd på runt 100 mil till följd av än mer effektiva bränsleceller och mer tankvolym.

När vätgas används som fordonsbränsle uppstår i princip inga andra utsläpp än ren vattenånga. Från avgasröret kommer inga partiklar och inga växthusgaser. På samma sätt som batterielbilars miljöpåverkan hänger på hur elen har producerats, avgörs den för bränslecellsbilar av hur vätgasen har producerats och distribuerats. All vätgas som tankas i Skandinavien kommer från förnybara källor.

Idagsläget, våren 2021, finns två vätgasbilsmodeller på marknaden i Sverige, Hyundai Ix35 och Toyota Mirai (bilden) i Sverige. Hyundai NEXO sägs också vara på väg att lanseras här. Två andra bränslecellsbilar är Mercedes-Benz GLC Honda Clarity.


Tunga transporter

Flera lastbilstillverkare arbetar med att utveckla lastbilar med bränsleceller. Tittar man på räckvidd nämns allt från 60 till 100 mil på full tank. Bland annat Scania har redan ett antal vätgaslastbilar i drift.


Få tankställen

Just nu, april 2021, finns det fyra tankstationer i drift för vätgas i Sverige och en femte öppnar i Göteborg inom kort.

HITTA TANKSTÄLLEN

Tanka Grönt är en kostnadsfri app för att hitta tankställen för alla slags bränslen, inklusive vätgasmackar. Se tankagront.se

 

Plus och minus för vätgasfordon

+

+ Hög verkningsgrad

+ Inga batterier, vilket sparar vikt

+ Lång räckvidd

– Väldigt få tankställen

– Litet utbud av fordon

– Vätgas är för närvarande dyrt att producera

LÄNKAR TILL MER INFORMATION

Läs om vätgas och bränsleceller i vår bränsleskola.

Kunskapsbank om vätgasfordon och vätgas finns på Vätgas Sveriges webbplats.

Hitta aktuella vätgasfordon på miljofordon.se