Framtidens husvagn för elbilar hjälper till med egen motor

Framtidens husvagn för elbilar hjälper till med egen motor

Prototypen E.Home Caravan är en helt eldriven och självdrivande husvagn från Dethleffs. Tanken är att resor med husvagn och elbil ska bli enklare genom att husvagnen assisterar bilen med egen kraft. 

Nyligen genomfördes en lyckad testresa i alperna där konceptet testades med lyckat resultat. Resan gick från tyska Allgäu, genom Brennerpasset med Gardasjönsom slutmål - en sträcka på totalt 386 kilometer.

Husvagnen är utrustad med en egen elektrisk drivlina med en Elmotorn är på 30 kW och batterikapaciteten på totalt 80 kWh.

Som dragfordon användes en Audi e-tron Sportback som vid start hade en angiven räckvidd på 393 kilometer. Både husvagnen och dragfordonet var fulladdade vid start och resan genomfördes utan laddstopp. Totalt förbrukade dragbilen 82 kWh och husvagnen 74 kWh. Genom bromsregenerering återfördes 11 kWh tillbaka in i bilen och 6 kWh åter i husvagnen. 

Ekipaget höll en genomsnittlig hastighet på 62,3 km/h under hela resan med en motorvägshastighet som pendlade mellan 80 och 84 km/h. 

Utöver testerna och utvecklingen pågår också diskussioner med myndigheter om fordonsklassning och körkortbehörigheter för den självdrivande husvagnen. Något som måste bli klart innan en tillverkningsstart.

Läs Dethleffs reseskildring.