Kedjans första laddats med MCS-laddniing
Milence öppnar laddplats för lastbilar i Varberg

Kedjans första laddats med MCS-laddniing

Milence, samriskföretaget mellan Daimler Trucks, TRATON GROUP och Volvo Group, har tagit sitt första steg in på den nordiska marknaden med öppnandet av en laddningshubb i Varberg, Sverige. Det är nu 8 laddplatser med kapacitet på 400 kW och under 2025 tillkommer fler laddplatser, MCS, med kapacitet på 1 000 kW.

Detta är det fjärde navet i Europa och det första av tio nav som öppnas i Sverige som bidrar till utvecklingen av det största offentliga elladdningsnätet för tunga fordon i Europa. Naven i Åstorp och Ödeshög blir nästa som öppnar senare i år.
En nyckelplats öppen för alla lastbilar
Det nya laddnavet i Varberg är strategiskt placerat på TEN-T Skandinavien-Medelhavskorridoren mellan Göteborg och Malmö i sydvästra Sverige, nära avfart 55 på motorväg E6. Denna plats fungerar som en viktig stoppplats för åkare och tunga fordonsförare som färdas längs de viktigaste logistikvägarna i Sverige. Varberg, en stor transportnod, var noga utvald för sin tillgänglighet och betydelse i regionen. Laddnavet i Varberg är, precis som alla andra Milence-nav, öppet för alla lastbilsmärken.
Två utvecklingsfaser
Varbergsnavet utvecklas i två etapper. Den första fasen, som öppnade 11/10, har åtta laddningsplatser med fyra högpresterande Combined Charging System (CCS) laddare, som var och en ger upp till 400 kW laddningseffekt. Den andra fasen, som ska lanseras 2025, kommer att lägga till fler laddningsplatser och laddare för Megawatt Charging System (MCS).
Förbättra förarupplevelsen
Milence laddningsnav är tänkta att vara en plats för lastbilar och förare att vila och ladda. Så det nya navet i Varberg kommer att erbjuda mer än bara högpresterande laddning. Det kommer också att ge en bekväm miljö för förarna, med en loungedel, duschar och toaletter. Parkeringsområdet är inhägnat och säkrat med passerkontroll, upplyst och utrustad med kameraövervakning och Wi-Fi för en förbättrad upplevelse.
Betalning och prissättning
För att säkerställa tillgängligheten för alla tunga fordon på marknaden har Milence tecknat avtal med olika e-Mobility Service Providers (eMSPs) i Europa. Deras kort kan användas för betalningar i Varbergs nav, vilket gör laddningsprocessen smidig för förare på olika plattformar. Ytterligare partnerskap håller på att slutföras för att ytterligare förbättra betalningsflexibiliteten över nätverket. Direktbetalningar via Milence-appen eller med bankkort kommer också att vara möjliga.
Milences standardtaxa är satt till 0,4 EUR (0,399 EUR och 4,53 SEK) per kWh, exklusive moms. Den tillämpliga tariffen kommer att visas i Milence-appen och på displayen för varje laddningspunkt, vilket säkerställer transparens. Alla framtida prisändringar kommer att kommuniceras via officiella Milence-kanaler.
Grön energi och hållbart byggande
Milence fortsätter att visa sitt engagemang för att göra vägtransporter hållbara, inte bara genom att tillhandahålla rätt laddningsinfrastruktur, utan också genom att säkerställa full tillgång till grön energi och genom att titta på hållbara byggmetoder som minskar CO2-utsläppen genom hela betongbeläggningslösningen, vilket säkerställer en 30-årig livslängd.
Anja van Niersen, VD Milence: ”Sverige är ett av de ledande länderna i Europa när det gäller hållbarhet och energiomställning, där elektriska vägtransporter är en realitet idag. Med 10 laddningshubbar under utveckling och 3 att öppna i slutet av året är detta en av våra nyckelmarknader och flottoperatörer kan nu börja använda Milence-nätverket. Detta är möjligt tack vare det stöd vi får från alla relevanta intressenter på marknaden, vilket vi är mycket tacksamma för, och vi är glada över att våra navöppningar blir en plattform för utbyte och samarbete”.