REKORDÖKNING AV ANTAL ELBILAR FÖR KOMMUNER OCH REGIONER
MILJÖFORDONSDIAGNOS 2022

REKORDÖKNING AV ANTAL ELBILAR FÖR KOMMUNER OCH REGIONER

Miljöfordon Sverige presenterar tillsammans Dun & Bradstreet rapporten Miljöfordonsdiagnos för trettonde året i rad. Nitton kommuner och tre regioner når nu riksdagens mål att minska Sveriges transportsektors klimatpåverkan med 70 procent innan 2030.

Data från Dun & Bradstreet visar att andelen fossiloberoende fordon fortsätter öka i kommuner och regioner och det är med hjälp av dessa fordon som målet om minskade fossila koldioxidutsläpp nås. Exempel på kommuner som redan når en 70 procentig reduktion av fossila koldioxidutsläpp sedan 2010 är Kungsbacka, Landskrona, Stockholm, Karlstad, Vårgårda, Värnamo, Södertälje och Uppsala.

- Det är så positivt att se hur stora framsteg många kommuner gör genom att följa en genomtänkt strategi för inköp av olika typer av fossiloberoende fordon, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige.

- 1000 nya elfordon i organisationerna visar ju att det finns stora möjligheter att få den här typen av fordon att fungera både i stora och små kommuner.

Stockholm stad står för åttonde året i rad som vinnare i klassen bästa kommun. Den avgörande faktorn för Stockholm är att deras lätta lastbilar är både fossiloberoende och miljöbilar. Stockholm har så många elfordon att det slår igenom på en förbättring av energieffektiviteten.

- Det är fantastiskt roligt att för åttonde året i rad stå som vinnare i denna granskning. Det är en stor utmaning att minska koldioxidutsläppen från vägtrafiken i Stockholm, den sektor som står för mest koldioxidutsläpp i staden, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

- Att fortsatt utveckla vår egna fordonsflotta och visa vägen mot allt fler miljöbilar är en viktig del i arbetet. Det finns ingen tid att förlora när det gäller att minska utsläppen.

Region Skåne vinner klassen bästa region, för nionde året i rad. Andelen fossiloberoende fordon för personbilar är hela 100 procent. Gasbilar utgör 86 procent av personbilarna och 67 procent av de lätta lastbilarna.

- Det är mycket roligt att vi återigen tar första platsen i Miljöfordonsdiagnosen. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och vi arbetar hårt och målmedvetet med att ställa om Region Skåne till en mer hållbar verksamhet, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L) ordförande i servicenämnden Region Skåne.

- Därför är det glädjande att vi uppmärksammas för vårt framgångsrika arbete med vår fordonsflotta

Region Jämtland Härjedalen och Region Kalmar tar hem seger i klassen störst förbättring för Regioner. Jämtland Härjedalen samlar sina poäng på personbilssidan genom energieffektiva miljöbilar. Kalmar tar sina vinnarpoäng genom den höga andelen lätta lastbilar som är miljöbilar.

- Region Kalmar län är stolta över att kunna vara del i den positiva omställning som sker mot biogas och eldrift”, säger Mats Hallgren, Verksamhetsutvecklare, Regionstab Hållbarhet och säkerhet, Region Kalmar län.

- Vi arbetar kontinuerligt med att se över våra avtal, fordon, resmönster, användning av digitala möten med mera för att skapa både fossilfrihet och kostnadseffektivitet.”

Störst förbättring jämfört med förra årets lista gör Kävlinge kommun som står som segrare i kategorin störst förbättring. Kävlinge tar hem segern genom att minska antalet fordon något samtidigt som man ökar antalet fossiloberoende fordon. Kävlinge har dessutom högst andel elbilar av alla, 68 procent, och når som första organisation 70 procent reduktion av fordonens totala koldioxidutsläpp 2010-2021.

Bästa geografiska kommun med alla fordon inräknade, även privatägda och företagsägda fordon, är Solna.

 

ÅRETS VINNARE:

 

Årets bästa

Kommun

Region

1.     Stockholm Stad

1.     Region Skåne

2.     Kungsbacka kommun

2.     Region Västmanland

3.     Kävlinge kommun

3.     Region Halland

3.     Lunds kommun

3.     Region Östergötland

3.     Vårgårda kommun

 

Störst förbättring

Kommun

Region

1.     Kävlinge kommun

1.     Region Jämtland Härjedalen

2.     Bjuvs kommun

1.     Region Kalmar län

3.     Nacka kommun

3.     Region Västmanland

     

 

Geovinnare

1.     Solna

2.     Lund

2.     Nacka

2.     Södertälje

 

 

Här är en sammanfattning av några av de viktigaste resultaten som presenteras i årets Miljöfordonsdiagnos:

  • Bäst på fossiloberoende fordon (PB) i kommuner är Lund med 98 procent. För lätta lastbilar är Gagnef bäst med 100 procent
  • Bäst på fossiloberoende fordon i regioner är Region Skåne med 100 procent för personbilar och 95 procent för lätta lastbilar.
  • Kävlinge är årets bästa elbilskommun och har nu 68 procent elfordon, personbilar och lätta lastbilar. Vingåker och Stockholm är goda tvåor med över 40 procent.
  • Göteborgs Stad och Stockholm Stad har flest elfordon, personbilar och lätta lastbilar, 390 stycken. Totalt finns över 6000 elfordon i kommunorganisationerna, en ökning med 1000 stycken eller 20 procent sedan förra året.
  • Vallentuna är årets gasbilsraket med en ökning på 32 procentenheter

 

Om Miljöfordonsdiagnos

Miljöfordonsdiagnos är ett webbverktyg som hjälper till att granska kommuners och regioners fordonsflottor. Miljöfordonsdiagnos är också en årlig tävling där resultaten i de olika kategorierna betygssätts och vinnare utses. Årets vinnare uppmärksammas vanligtvis under Miljöfordonsdagen.

Om Miljöfordon Sverige

Miljöfordon Sverige är en förening som driver utvecklingen för ökad introduktion av miljöfordon, introduktion av grön energi och en mer effektiv användning av fordon och transporter. Genom projekt och aktiviteter är vi en aktiv kraft i arbetet för en hållbar omställning till fossilfria transporter. Exempel är GreenCharge, Energideklarationer fordon, Miljöfordonsdiagnos, Tanka Grönt, miljöfordonsdagar, föreläsningar mm. Medlemmar är företag, det offentliga och privatpersoner.

Om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet är en ledande global leverantör av affärsdata och analyser som gör det möjligt för företag över hela världen att förbättra sina prestationer. Dun & Bradstreets Data Cloud utvecklar lösningar och ger insikter som gör det möjligt för kunder att öka intäkterna, minska kostnaderna, minska riskerna och omvandla sina verksamheter. Sedan 1841 har företag av alla storlekar använt Dun & Bradstreets hjälp med riskhantering och för att se möjligheter. Twitter: @DunBradstreet