Säker flyttning av uppskattad 70-åring
Specialtransport räddade grönskan

Säker flyttning av uppskattad 70-åring

Stadsmiljöerna blir allt viktigare och en modern innerstad behöver grönytor. När ett mer än 70 år gammalt kastanjeträd i Alphen aan den Rijn i Nederländerna måste ge plats åt 60 nya bostäder var det ett åkeri duktiga på specialtransporter som löste problematiken både till arkitekters och trädkramares stora glädje. Inte genom att använda en motorsåg utan genom att försiktigt flytta trädet till en ny plats där det kunde ge glädje och friskare luft åt stadens invånare.

Invånarna blev förvånade när det enorma trädet reste sig ur sitt hål i marken tidigt på morgonen. Det krävdes stor skicklighet av kranföraren när det lyftes från sin tidigare plats till specialtransporten och sedan sattes ner på den nya platsen.
Rötterna sveptes in i en linnepåse för att skydda dem från att torka ut. Den vita hästkastanjen vägde runt 40 ton när den sänktes ner på det väntande modulfordonet från Kraanbedrijf Nederhoff b.v.
Åkeriets Sjoerd Nederhoff beskriver utmaningarna med ett sådant projekt: ”Att korsa trottoarkanter, undvika gatubelysning och samtidigt upprätthålla balansen kräver en stabil och kompakt transportlösning som är intuitiv att använda. Den 6-axlade modulen från Faymonville är idealisk för en uppgifter som denna.”
Tredje platsen för kastanjeträd
Den annars så livliga Prins Bernardlaan verkade vara frusen. Många åskådare stannade och tog fram sina mobiltelefoner. En ögonblicksbild som denna är en sällsynt sak. Under tiden säkrade Nederhoffs experter den ovanliga lasten.
Fastighetsutvecklaren Bogor lägger stor vikt vid frågan om hållbarhet. Därför var det inte heller ett alternativ att fälla kastanjeträdet med en krondiameter på 14 meter. Under tidiga undersökningar fann man att trädet redan hade flyttats en gång tidigare.
Pendelaxlar ger stabilitet vid körning
Efter ungefär en och en halv timme kom kastanjen 115 meter längre bort  fågelvägen till sin nya plats i Anna van Burenlaan. Nederhoffs besättning manövrerade säkert Faymonville ModulMAX modulfordon till den angivna platsen. Tack vare pendelaxlarna förblev kombinationen säker att köra. Kranen var redan där för lossning.
Man hoppas nu att kastanjen ska få fäste för sina rötter här. En tredje och förhoppningsvis sista gången.