Vindkraftsel lagrad i batterier gör turnén klimatsmart
Scania och Vestas visar klimatsmart turnéproduktion

Vindkraftsel lagrad i batterier gör turnén klimatsmart

Elbilarnas batterier, är de en räddning för elförsörjningen eller ett utarmande av jordens resurser. Debatten är igång och mannen som gjort motorjournalistiken till underhållning för rednecks sågar hela branschen som en omöjlig lösning för framtiden.

Debatten om elbilar och bilarnas batterier har en tendens att bli en sluggerdebatt där motståndare kritiserar batteritillverkningen för att bland annat utarma jordens råvaruresurser och en belastning för världens elproduktion. Se Jeremy Clarksons artikel här.

Samtidigt arbetar både bilbranschen och batteritillverkarna med lösningar som batteribackup, Se Stefan Nilssons artikel om Amsterdam arena här, Flera lösningar presenteras och nu senast är det svenska Scania som, tillsammans med Vestas, visat hur en turné för ett större band kan göras med både dramatiska mindre klimatpåverkan och minska toppbelastningen på elnätet.

Man skulle kunna tro att Scania-batterier endast är till för elektriska lastbilar och bussar, eller marinmotorer eller andra användningsområden med branschkänsla.

Men nej. Dessa batteripaket kan faktiskt stödja band på turné för att ge sina fans en fantastisk musikalisk upplevelse, med konserter som drivs av grön energi lagrad i batterier.
Även musik måste reflektera över dess inverkan på planeten. Och som tur är finns det band som gör vad de kan för att öka takten i musikbranschen och inspirera andra att följa efter och vidta åtgärder som kan minimera musikens miljöavtryck.


Skåne och Vestas


Vestas, en stor och ledande producent av vindkraftverk som har samarbetat med ett känt band, som just nu är på turné i Danmark, erbjuder en mer miljövänlig lösning till musikbranschen. Vestas tillför grön energi till konserterna och Scania har stöttat dem med ett batterisystem utvecklat för lagring och distribution av energi vid konserterna.

Upplägget med vindkraftsdrivna batterier har minskat koldioxidutsläppen med 98,5 procent eftersom bandet och besättningen använder batterier istället för dieselgeneratorer som strömkälla för ljus och ljud. De sex konserterna i fråga hålls på fem olika platser, varav en är helt off-grid, och visar hur befintlig teknik kan vara en drivkraft för verklig förändring.


Nytt och gammalt


Scania-batterierna med kapacitet på 2 MWh som används för att driva dessa program är nya, men det kan potentiellt vara ett sätt att återanvända äldre batterier från våra elfordon i framtiden, vilket förlänger deras livscykel. Detta är helt i linje med Scanias åtagande –
att utveckla batteri- och laddningslösningar med högt kundvärde och ligga i framkant av elektrifierings- och hållbarhetsarbetet.

För denna turné integrerades ett batterienergilagringssystem (BESS) i konsertens energiuppsättning. Var och en av de två 1MWh BESS-enheter som används har en effektkapacitet på 900kW. Men på konserterna levererade systemet i genomsnitt 180kW.

För Skåne är detta ytterligare ett steg mot ett mer hållbart samhälle. Att ta sig an andra områden än de som är direkt kopplade till transporter är ett sätt att fortsätta arbetet med att sänka utsläppen, oavsett var och därmed se helheten.