Skoda Enyaq är Miljöbästa Bil 2021. Polestar är bäst på livscykelanalys och transparens

Skoda Enyaq är Miljöbästa Bil 2021. Polestar är bäst på livscykelanalys och transparens

Gröna Bilister har utsett Skoda Enyaq till Miljöbästa bil 2021 och utsåg samtidigt Polestar till det märke som är bäst på att informera om biltillverkningens miljöpåverkan.

Gröna Bilister nominerade fyrtio bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2021:
• 17 elbilar
• 11 laddhybrider (varav en kan köras på E85)
• 11 gasbilar
• 1 bränslecellsbil som drivs av vätgas

Gröna bilister anser att alla nominerade modeller är bra val för den miljömedvetne bilisten – de är alla fossiloberoende, energieffektiva och säkra!  

Juryns motivering till vinnaren – Miljöbästa bil:

Skoda Enyaq visar att elbilen inte längre är en uppoffring och att den som tidigare avvisat eldrift får tänka om. Här finns stora utrymmen och hög komfort, möjligheten att dra tunga lass, rejäl räckvidd och möjlighet till bra snabbladdning. Säkerheten är på topp och prislappen är rimlig. Skoda Enyaq har en mycket god totalekonomi – långt bättre än för likvärdiga alternativ med förbränningsmotor. Bilen passar lika bra för företag, kommuner som för en aktiv familj och finns även i fyrhjulsdrivna utföranden. Vi förutspår att Miljöbästa Bil 2021 Skoda Enyaq blir en riktig Sverigefavorit.

Gröna Bilisters motivering tillvinnaren – Bäst livscykelanalys och transparens:

Polestar är det enda bilmärket som publicerar ambitiösa livscykelanalyser av alla sina elbilsmodeller och låter transparens om biltillverkningen vara en bärande del i sin marknadsföring. De uppmuntrar bättre spårbarhet i leveranskedjan för att förhindra rovdrift på människor och miljö vid utvinning av råvaror till batterier och elmotorer. De påtalar bristen på öppenhet i branschen och utmanar andra biltillverkare att bli mertransparenta. Polestar är en sann föregångare – just en sådan bilindustrin behöver i detta kritiska skede när elektrifieringen tar fart.

 

Gröna Bilister anger att för att en bilmodell ska nomineras måste den vara en klimatbonusbil som är berättigad till bonus vid inköp. De ställer dessutom ytterligare krav på energieffektivitet, resurseffektivitet och säkerhet. Laddhybrider måste också ha en relativt lång räckvidd på el.

Hämta pdf som listar alla 40 nominerade bilmodeller.

Pressansvarig Hanna Westrin på SKODA tar emot diplom av rallyprofilen Tina Thörner (t.v.), Värmlands landshövding Georg Andrén (t.h.) och Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas