Under våren öppnar första flygplatsen för taxidrönare – drivs av bränsleceller

Under våren öppnar första flygplatsen för taxidrönare – drivs av bränsleceller

I april öppnar den första flygplatsen specifikt avsedd för taxidrönare i Coventry, Storbritannien. Bakom satsningen står Hyundai och det brittiska företaget Urban-Air Port. Tanken är att etablera 200 drönarflygplatser, eller vertiports, runt om i världen.

Hyundai tror på eldrivna autonoma flygfarkoster som starar och landar vertikalt (eVTOL) som framtidens transportslag och har utvecklat en drönartaxi med plats för fyra passagerare.

Flygplatsen i Coventry behöver inte kopplas upp mot elnätet då den får sin strömförsörjning via bränsleceller och har redan avtal med en leverantör av vätgas.

Fram till den dag trafiken släpps på, vilket kommer ta ett antal år, kommer flygplatsen vara öppen för allmänheten för att visa hur eVTOL och flygande bilar ”hjälpa till att "låsa upp potentialen för hållbar mobilitet och [...] minska trängseln, minska luftföroreningar och koldioxidutsläpp”

Hyundai visade upp fullskalig version sin flygfarkost för första gången 2020 och 2028 är den tänkt att flyga. Den kommer en marschhastighet på 290 km/h vid 300-600 meters höjd och en räckvidd på 100 km. Det ska bara ta 5-7 minuter att ladda batteriet.