Unik hybridtraktor drivs av biogas och elmotorer
Jordbruksföretaget Auga i Litauen har utvecklat en hybridtraktor med elmotorer som drivs av biogas.
Traktorn, Auga M1, väger bara en tredjedel av en motsvarande traditionell traktor, men ska ändå ha samma styrka som en 400 hästkrafters dieseltraktor enligt företaget.
Traktorn ska klara att arbeta i hela tolv timmar i sträck utan tankning genom unik lösning för gastankar och drivlina.
Biogasmotorn genererar el
Traktorn saknar traditionell drivlina och istället genererar biogasmotorn el till traktorns elmotorer som driver hjulen. Vid drift under normala förhållanden som inte kräver hög effekt lagras överskottselen i traktorns batterier, som sedan kan tas ut vid hög belastning.
Tack vare Auga M1s unika design rymmer traktorn stora biogastankar, vilket tillsammans med elmotor-lösningen gör att traktorn klarar upp till 12 timmars drift utan tankning.
Unik lösning för tankning
Auga har även löst problemet med tankning på ett innovativt sätt. Istället för att behöva köra till en gasmack eller ha ett eget tankställe på gården, kan Auga M1s biogastankar tas ut och ersättas med nya fulltankade.
Prototyp som ska testas under 2022
Auga M1 är på prototypsstadiet och ska testas under nästa år i Augas egen jordbruksverksamhet. De räknar med att Auga M1 kan finnas tillgänglig på marknaden om 2-3 år.
I videon beskriver Auga hur deras traktor fungerar.
Auga är ett jordbruksföretag
Auga är egentligen inte en traktortillverkare utan ett jordbruksföretag. Det driver jordbruk på 39.000 hektar och har 1.200 anställda. Anledningen att de nu utvecklat en egen traktor är att de ville bli mer miljövänliga.
– För tre år sedan, när vi först beräknade våra utsläpp, såg vi att så mycket som 30 procent av dem kommer från användning av fossila bränslen. Det fanns helt enkelt inget sätt att släppa ut mindre. Det är därför vi har utvecklat teknik som gör att vi kan skapa en ny standard för hållbart jordbruk. Traktorn är det första resultatet av detta, säger Kęstutis Juščius, vd för Auga Group, i ett pressmeddelande.
– Vi utvecklar inte den här tekniken bara för att lösa våra egna utsläpp och bli ett CO2-neutralt företag år 2030. Vårt mål är större. Vår strävan är att göra traktorn och annan teknik som utvecklar tillgänglig för bönder överallt i världen och hjälpa till att lösa det globala problemet med föroreningar inom jordbrukssektorn ”, säger Kęstutis Juščius.