Volvo lastvagnar förnyar sina eldrivna lastbilar
Tung lastbil med en räckvidd på 44 mil på ell

Volvo lastvagnar förnyar sina eldrivna lastbilar

Lastbilsmarknaden utvecklas snabbt mot eldrivna fordon efter att Tesla lanserade sin Tesla Semi för snart fem år sedan. Nu ökar Volvos konkurrenskraft i Nordamerika när Volvo VNR Electric lanseras med en räckvidd på upp till 44 mil

Tesla slog världen med häpnad när Elon Musk presenterade hela sitt färdiga lastbilskoncept Tesla Semi för snart fem år sedan. Det handlade om trailerdragare och ett systemmän med extrema snabbladdare på 1000 kW som skulle ladda lastbilarna när chaufförerna tog sina vilopauser. Världens lastbilstillverkare vaknade snabbt och började bygga egna elkoncept för att "mota Olle i grind". Volvo är en lastbilstillverkare som mött upp snabbt och effektivt. inte minst på Teslas hemmamarknad och nu förnyas Volvos tunga lastbilar för just nordamerikamarknaden med längre räckvidd.

Volvo VNR Electric är en av Volvo Lastvagnars sex helelektriska tunga lastbilsmodeller och är speciellt designad för den nordamerikanska marknaden. Försäljningsstart var i december 2020.
Den första generationen av Volvo VNR Electric hade en räckvidd på upp till 240 km (150 miles). Nu lanseras en förbättrad version av den elektriska lastbilen i klass 8*, med en räckvidd på upp till 440 km (275 miles) och ökad energilagring på upp till 565 kWh. Den förbättrade prestandan beror bland annat på förbättrad batteridesign och ett nytt sexbatteripaket.


Nya Volvo VNR Electric minskar också den nödvändiga laddningstiden, eftersom laddningskapaciteten på 250 kW ger 80 % laddning på 90 minuter för sexbatteripaketet och 60 minuter för fyrabatteriversionen.


"Det är ett bevis på Volvo Lastvagnars ledarskap i en ständigt utvecklande bransch att vi tar ut den förbättrade versionen av vår VNR Electric på marknaden bara ett år efter att försäljningen av VNR Electric först startade", säger Peter Voorhoeve, VD, Volvo Lastvagnar Nordamerika.
Produktionen av den förbättrade Volvo VNR Electric kommer att starta under andra kvartalet 2022 i företagets New River Valley-fabrik i Virginia, som är den exklusiva tillverkaren av alla Volvolastbilar i Nordamerika.

50 % elektrisk år 2030
Globalt har Volvo Lastvagnar satt som mål att hälften av alla sålda lastbilar ska vara elektriska till 2030.
"Vi är fast beslutna att leda omvandlingen av transportbranschen. På bara åtta års sikt är vårt mål att hälften av vår globala lastbilsförsäljning är elektriska. Intresset bland kunderna är stort och det börjar snabbt bli en konkurrensfördel för transportörer att kunna erbjuda elektriska, hållbara transporter. Det är mycket uppmuntrande, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.
Volvo Lastvagnar startade serietillverkning av elektriska lastbilar 2019, som ett av de allra första lastbilsmärkena i världen. Produktsortimentet omfattar nu sex eldrivna lastbilsmodeller – Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL och Volvo VNR.