VW Caddy Maxi får gasmotor
Maxad lättlastare för biogas

VW Caddy Maxi får gasmotor

Volkswagen Transportbilar utökar sitt utbud av bilar som kan köras på fordonsgas med Caddy TGI Maxi.

 

Det omfattande utbudet av bensin- och dieselmotorer för Caddy har utökats ytterligare i den 35 centimeter längre Maxi med tillägg av ett alternativt drivsystem: den finns nu även tillgänglig med en CNG-motor (Compressed Natural Gas eller fordonsgas som är den svenska termen). Den turboladdade 1,5-liters drivlinan levererar 96 kW /131 PS och ger bra körprestanda och låg energiförbrukning i den stora Caddy. Caddy Maxi TGI uppnår till exempel energimärkningen A+, vilket gör den till det enda fordonet i produktlinjen som gör det.

Tack vare den moderna fyrcylindriga 1,5 litersmotorn kan Caddy köras med mycket lägre utsläppsnivåer än konventionella förbränningsmotorer. Nästa nog koldioxidneutral bilkörning är möjliga med hjälp av Biogas i Caddy TGI. CNG Extra plus för biogasen som är en inhemsk produkt. Allt som används i dess produktion är avfall och rester. Biometan kan framställas till exempel av halm eller slam.

139 liter eller 21,1 kg komprimerad naturgas får plats i de fem ståltankarna i fordonets underrede. Som ett resultat av att tankarna är monterade under fordonet kan Caddy Maxis stora lastutrymme fortsätta att användas som tidigare. Caddy har även en extra tank för bensin med en kapacitet på 8,25 liter. Caddy startar med hjälp av bensin och går sedan alltid på CNG. Den byter till bensin endast om gastanken är tom. Räckvidds- och bränslenivåindikatorerna växlar automatiskt till det bränsle som används för närvarande.

Med en uppgiven förbrukning på 4,3 kg CNG per hundra kilometer, vilket motsvarar ett utsläpp på 118 gram CO2 per kilometer om bilen körs på fossil naturgas, får bilen en räckvidd på mer än 400 kilometer på CNG och cirka 120 kilometer på bensin med full bensintank. 

Nya Caddy TGI finns i varianterna Cargo, Kombi, Caddy Life och Style endast i versionen med lång hjulbas.