Två nya modeller har Europapremiär idag
Kinesiska XPENG satsar på high tech och lyx

Två nya modeller har Europapremiär idag

Kinesiska XPENG väljer att satsa på det som biltillverkarna kallar premiumsegmentet när de nu visar upp två nya modeller. Det handlar om en kompakt sedan, lite av Lexus ES med en strömlinjeformad kompakt sedankaross, och en mellanstor SUV. Det intressanta med XPENG:s nyheter är att man valt att satsa på 800-voltsteknik i SUV:en och därmed fått ner laddtider ordentligt. XPENG har gett båda modellerna en rad exklusiva attribut som ett högtalarsystem från danska Dynaudio med Dolby Atmos-teknik, Brembobromsar på P7, påkostad inredning och kraftfulla prestanda, med 551 hk i G9 och 473 hk i P7.

Flaggskeppet G9 SUV och nya P7, visades upp för en utvald skara journalister inför den stora Europapremiären på eCarExpo. I Stockholm 3–5 februari på Friends Arena och går nu att beställa i Sverige, Norge, Danmark och Nederländerna. Sverige är med andra ord en prioriterad marknad för XPENG.

G9 är framtagen med XPENG:s senaste drivlina och erbjuder det senaste inom batteriteknik, samt det avancerade förarassistanssystemet (ADAS) XPILOT, kompletterat med en påkostad interiör. Nya P7 är en uppgraderad version av XPENG:s sportsedan som kombinerar den rena och strömlinjeformade exteriören med förbättrad räckvidd, högre laddningshastighet och en helt ny interiör.

Interiör XPENG G9

Interiör XPENG G9

– XPENG G9 och P7 exemplifierar vår marknadsledande teknologi och innovation och erbjuder en kombination av överlägsen design, kvalitet, prestanda och komfort. Lanseringen i dag är ett genombrott i vår internationella utveckling och visar XPENG:s engagemang på den europeiska marknaden. Fordonen ger en ny nivå av sofistikerad mobilitetsupplevelse som lever upp till vår önskan om att sätta kunden i centrum. Vi förväntar oss att många förare kommer att välja våra elbilar, säger Brian Gu, vice ordförande och VD för XPENG.

XPENG:s nya modeller erbjuder bland de mest kraftfulla och avancerade elbilsteknologierna som finns tillgänglig i Europa. XPENG G9 stoltserar med att vara byggd på en 800-volts kiselkarbidplattform, som med en laddningseffekt på upp till 300 kW under optimala förhållanden kan ladda 98 kWh-batteriet från 10 till 80 procent på bara 20 minuter. G9 har en räckvidd på upp till 570 km WLTP på en laddning (RWD Long Range) och endast fem minuters laddning kan ge laddning för ytterligare 100 km. G9 kan även levereras med en elektisk dragkrok som kan dra upp till 1 500 kg.

Interiör XPENG P7

Nya XPENG P7 har optimerats med en laddningseffekt upp till 175 kW, vilket optimalt levererar en laddning från 10 till 80 procent på 29 minuter. Batteriet på 86,2 kWh ger en räckvidd på upp till 576 km WLTP på en laddning (RWD Long Range). Dessutom får nya P7 en elektrisk baklucka och dörrar med soft close-funktion för ännu mer komfort och bekvämlighet. Tillsammans med en värmepump och uppvärmbar ratt ger det en förhöjd körupplevelse under Sveriges kalla månader. Även interiörkvaliteten har höjts och P7 kommer också att levereras som en exklusiv Wing Edition med saxdörrar.

XPENG G9 och P7 levererar hög prestanda tack vare dess eleganta och aerodynamiska design. Båda modellerna finns med fyrhjulsdrivning och bakhjulsdrivning.

Med fyrhjulsdrivning har G9 upp till 551 hästkrafter med ett maximalt vridmoment på 717 Nm, vilket ger en acceleration från 0–100 km/h på bara 3,9 sekunder. Det intelligenta tvåkammarluftfjädringssystemet erbjuder ett brett utbud av höjd- och styvhetsinställningar, vilket ökar komforten och förmågan att hantera olika underlag och körstil

Den nya fyrhjulsdrivna versionen av P7 har upp till 473 hästkrafter med ett maximalt vridmoment på 757 Nm, vilket accelererar bilen från 0–100 km/h på bara 4,1 sekunder. För att ge föraren bättre kontroll ges Brembobromsar som standard. Allt detta är i en exteriör med XPENG:s ”Dynamic Aesthetics” design som skapar en mer dynamisk sportsilhuett.

XPENG G9

Båda modellerna har gömda dörrhandtag som tillsammans med andra aerodynamiska lösningar ger extremt låga dragkoefficienter (0,272 Cd för G9 och 0,236 Cd för P7) för lägre luftmotstånd och längre räckvidd. 

Interiören känns i båda modellerna seriöst genomarbetad med en design som kan mäta sig med de europeiska. De ergonomiskt designade framsätena har både värme och ventilation med fläkt.  Bilarna kan förses med ett högtalarsystem från danska Dynaudio med Dolby Atmos-teknik – något som ger en imponerande ljudupplevelse även för den mest kräsna musikentusiasten.

XPENG P7

Båda modellerna är som standard utrustade med XPENG:s egenutvecklade Advanced Driver Assistance System, XPILOT. Det assisterar föraren i säkerhet, körning och parkering genom en rad smarta funktioner som stöds av flertalet sensorer (29 för G9 och 28 för P7). Bland annat högupplösta millimetervågsradars, ultraljudssensorer, surround- och höguppfattningskameror som gör att fordonen säkert kan hantera olika körscenarier och kan hjälpa föraren att prioritera allas säkerhet – både i och utanför bilen.

Det uppgraderade operativsystem Xsmart OS erbjuder en ny 3D UI som numera finns både på både engelska och svenska. Tillsammans med en mer utvecklad ”Hey, XPENG”-röstassistans som kan förstå, svara och agera på kommandon från alla fyra zonerna i bilen, kommer du att kunna styra många av bilens mest använda funktioner utan att ta fokus från trafiken. Dessa tjänster stöds av breda infotainmentskärmar och ett bibliotek med appar i bilen för att hjälpa, informera och underhålla förare och passagerare.

XPENG G9 och P7 stödjer dessutom en smidig och enkel over-the-air (OTA) uppdatering för både mjukvara och firmware.

 

Utökat service- och laddningsnätverk
Modellerna kommer dra nytta av XPENG:s nya leverans-och servicecenters som öppnar i Stäket i norra Stockholm och Smista i södra Stockholm under första halvåret 2023, samt Göteborg och Malmö senare under året. Leverans- och servicecenters öppnas också i andra nyckelmarknader som Lørenskog i Norge, Hillerød i Danmark och Badhoevedorp i Nederländerna.

XPENG:s kunder kommer att kunna få tillgång till över 400 000 publika laddstationer i Europa genom samarbeten med stora europeiska tredjepartsladdningsoperatörer och mobilitetsleverantörer. Med sina nya modeller kommer XPENG tillhandahålla tredjeparts hemladdare och installationstjänster tillsammans med lokala partners för att erbjuda kunderna en smidig och enkel laddningsupplevelse.

Från och med i dag går det att beställa den nya P7 och G9. Leveranser förväntas påbörjas till i juni respektive september 2023.

Beställningar görs enklast på XPENG:s svenska webbsida eller från våra butiker.

 

Garanti:
XPENG erbjuder en standardgaranti på fem år/120 000 km för problemfritt ägande. För kunder som beställer XPENGs nya P7 sedan eller G9 SUV mellan den 3 februari och den 31 december 2023, kommer standardgarantin att förlängas till sju år/160 000 km från leveransdatum. Den utökade garantin är kopplad till fordonet och kan överföras när eller om fordonet säljs.