GRÖNA HJÄLPEN - FORDON

Dags för nya bilar i verksamheten men svårt att välja rätt?

Med Gröna hjälpen erbjuder vi oberoende stöd och tips inför val av lämpliga fordon med hänsyn till verksamhetens behov samt TCO-kalkyl. Smart för både miljön och plånboken.

Tjänsten passar både små och stora organisationer.

OMSTÄLLNING PÅ ETT SMART SÄTT

Gröna Hjälpen är perfekt för dig som ska byta ut eller välja nya bilar till organisationen och vill göra ett hållbart val för både plånboken och miljön. Oavsett storlek på organisation eller antalet bilar som skaffas, kommer Gröna Hjälpen att vara ett stabilt stöd och bra beslutsunderlag för en grönare fordonsflotta.

Vi granskar den befintliga fordonsparken och säkerhetsställer behov samt användningsmönster för att ta fram lämpliga bilmodeller och bränslealternativ. Vid urvalet tar vi även hänsyn till eventuella ramavtal, krav och önskemål från både förarna och ledningsgruppen.

Samtliga alternativ presenteras med god beskrivning av bilmodeller samt en överblickbar totalkostnadsanalys där samtliga delkostnader är redovisade samt är jämförbara med alternativen.

 

Unikt kalkylverktyg som på ett tydligt sätt visar totalkostnaden samt delkostnader mellan olika fordon med olika bränsletyper. 


BESTÄLL REDAN IDAG

Stöd av en oberoende organisation inför inköpsslut av nya fordons innehållsanalys av verksamhetens nuvarande personbilar och lätta lastbilar med redovisning av kostnader och klimatpåverkan samt framtagning av alternativa bilmodeller som drivs av fossiloberoende bränslen.

Gröna Hjälpen innehåller även samtalsstöd och dialog för att omställningen kan ske på både ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Det innehåller följande delar:

 • Gemensam genomgång av befintlig bilpark gällande kostnad och användningsbehov
 • Diskussion kring alternativ och önskemål gällande fordon och bränsletyp
 • Diskussion kring alternativ och önskemål gällande finansiering av fordon
 • Tips gällande utformningen av en hållbar bilpolicy
 • Presentation av förslag på fossiloberoende bilmodeller som passar organisationen
 • Genomgång av totalkostnadskalkyler på presenterade bilmodeller

 

Presentation av resultat

TCO-kalkyler med förslag på bilmodeller levererar som PDF.

Presentation och genomgång av resultatet sker via Microsoft Teams.

Kostnad för genomgång fysiskt på plats inkl. bildspel för spridning internt tillkommer.

Unikt kalkylverktyg som på ett tydligt sätt visar totalkostnaden samt delkostnader mellan olika fordon med olika bränsletyper. 

 


EXEMPELBERÄKNING DIESEL VS EL - CITROËN JUMPY

Vi ser ofta att en fossiloberoende bil som har ett högre inköpspris kan bli billigare för företaget när vi räknar ihop alla kostnader på sista raden.

Nedan har vi jämfört en mellanstor lätt transportbil med diesel samt el som drivmedel och trots att elversionen 122 000 kronor ex moms mer är den dieseldrivna så är skillnaden drivmedelskostnad och fordonsskatt så stor att den eldrivna bilen har en lägre total månadskostnad.

Så gjorde vi beräkningen

Vi jämförde en dieseldriven Citroën Jumpy L2 2,0 BHDI Automat (392 990 kr ex moms) mot en eldriven Citroën ë-Jumpy L2 75 kWh (514 990 kr ex moms) Båda fordonen är lika stora och har likvärdig utrustning.

Kostnaden redovisas exkl. moms och är endast ett exempel som kan påverkas av eventuella tillval, utrustningsnivå, ränteförändringar, förändrade drivmedelspriser etc.

  • Bilens pris är ett rekommenderat pris på svenska marknaden och hämtades från tillverkarens webbsida i september 2023.
  • Bilens månadskostnad  är en företagsleasing inkl. serviceavtal samt med garanterat restvärde via Citroën Finans Business Lease.
  • Avtalstiden är 36 månader och angiven körsträcka är 2000 mil per år. Eventuella övermil debiteras vid återlämningstillfället.
  • Beräknad förbrukning för blandad körning är den förbrukning som är deklarerad av tillverkaren. Förbrukningen kommer variera beroende på förarens körmönster, yttertemperatur etc.
  • Uppgifter för fordonsskatt hämtades från Transportstyrelsens webbsida.
  • Redovisad försäkringskostnad för helförsäkring finns som tillval via Citroën Finans Business Lease.
  • Drivmedelpriser: diesel 25 kr per liter (20 kr/l ex moms), elpris 3 kr per kWh (2,40 kr/kWh ex moms)

Vill du veta mer om tjänsten och hur vi kan hjälpa din verksamhet eller har frågor kring exempelberäkningen? Tveka inte att kontakta oss!

Information & beställning av Gröna Hjälpen

Fyll i formuläret nedan för ytterligare information eller beställning av Gröna Hjälpen

Det går också fint att ringa, du hittar våra telefonnummer på kontaktsidan .