VÄTGAS
Vätgas kan användas som energibärare i exempelvis bränsleceller. En bränslecell är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet och värme.
I bränslecellen blandas vätgas och syre, i denna reaktion frigörs protoner och elektroner där elektronerna väldigt förenklat blir elektricitet. Restprodukten blir vattenånga och värme.
Bränslecellen har hög verkningsgrad vilket kompenserar för de energiförluster som uppstår i vätgasproduktionen, en annan fördel är att vätgasfordon slipper släpa runt på den extra vikt som batterierna i en vanlig elbil gör.
Utsläppen från en bränslecell tillsammans med vätgas är rent vatten. Det ger stora miljöfördelar förutsatt att stegen före användarledet inte medför en stor miljöbelastning. En bränslecell är ungefär dubbelt så energieffektiv som en förbränningsmotor om den används för att driva en elmotor i en vanlig bil.
Flexibiliteten är stor eftersom vätgas kan produceras ur alla typer av energikällor. I dag sker det huvudsakligen från naturgas, men i framtiden kommer förnybar energi från sol, vind, biogas och biomassa att användas i högre utsträckning. Vätgas uppstår dessutom som en biprodukt från kemisk industri.
Vätgas består av två väteatomer och har den kemiska beteckningen H2. Väte är både det vanligaste och det lättaste grundämnet. Vid rumstemperatur och normalt tryck är väte gasformigt. Energidensiteten är hög per massenhet, men låg per volymenhet. Det sistnämnda gör det utmanande att lagra och transportera vätgas på ett effektivt sätt.
Tanka vätgas
Just nu, april 2021, finns det fyra tankstationer i drift för vätgas i Sverige och en femte öppnar i Göteborg inom kort.
Klimatpåverkan:Uppgift från energimyndigheten saknas.
Motortyp: Elmotor
Klimatnytta: Uppgift saknas
Förnybar andel: Uppgift saknas
HITTA TANKSTÄLLEN
Tanka Grönt är en kostnadsfri app för att hitta tankställen för alla slags bränslen, inklusive vätgastankställen. Se tankagront.se
LÄNKAR TILL MER INFORMATION
Läs om vägas-/bränslecellsfordon i vår fordonsguide.
Läs mer om vätgas på Vätgas Sveriges webbplats
“Vätgas, från källa till användning” är en informativ pdf från Energigas som, precis som det låter, visar alla steg från produktion till användning.